Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikada nije osjećala krivnju

U 107. godini umrla bivša tajnica Josepha Goebbelsa: "Nisam znala ništa o holokaustu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brunhilde Pomsel, bivša tajnica šefa nacističke propagande Josepha Goebbelsa, umrla je u 107. godini

Bila je jedna od posljednjih živućih osoba koje se radile u samom vrhu nacističke hijerarhije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je poricao Umro najstariji čovjek koji je osuđen za zločine počinjene tijekom holokausta: Ni dana nije proveo u zatvoru Europski parlament Suočavanje s prošlošću Euronews: Zašto neki hrvatski europarlamentarci omalovažavaju zločine iz hrvatske prošlosti?

U nedavno objavljenom dokumentarcu "A German life" kazala je kako nije znala ništa o ubojstvu 6 milijuna Židova tijekom holokausta. Poručila je i kako ne osjeća krivnju, osim ako se ona ne odnosi na cjelokupni njemački narod.

Iako je tvrdila kako je oduvijek bila apolitična, pridružila se nacističkoj stranci 1933. godine kako bi se zaposlila na njemačkom nacionalnom radiju. Zbog svojih daktilografskih vještina 1942. je postala tajnica Josepha Goebbelsa, nacističkog ministra propagande.

Goebbelsa je opisala kao zgodnog i arogantnog muškarca, a naglašavala je kako je bila samo tajnica te nije znala ništa o nacističkim zločinama, javlja BBC News.

Krajem Drugog svjetskog rata zarobile su je sovjetske trupe te je pet godina provela u pritvoru prije no što se 1950. ponovno zaposlila na radiju. O svom radu za naciste nije pričala sve do intervjua za novine koji je dala 2011. te prošle godine objavljenog dokumentarca.

Preminula je u Münchenu, nekoliko tjedana nakon 106. rođendana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene