Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tzipi Livni postigla preliminarni dogovor o koaliciji za izraelsku vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni iz stranke Kadima potpisala je nacrt koalicijskog sporazuma s laburističkom strankom ministra obrane Ehuda Baraka što ju je za korak približilo mjestu predsjednice izraelske vlade, rekli su politički izvori.

Predstavnici dviju stranaka, koje su već bile partneri u odlazećoj vladi premijera Ehuda Olmerta iz Kadime, parafirali su nacrt sporazuma koji se još treba dovršiti i ratificirati od strane stranačkih tijela, rekli su izvori.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Slika nije dostupna Peres zadužio Tzipi Livni da sastavi vladu

Političko partnerstvo s laburistima Livni još nije dostatno za parlamentarnu većinu. Dužnosnici Kadime rekli su da ona planira nastaviti sa svojim nastojanjima da uvjeri židovsku ultraortodoksnu stranku Shas da se pridruži koaliciji pod njezinim vodstvom.

Livni su prošloga mjeseca članovi Kadime izabrali da preuzme vodstvo stranke od Olmerta koji je podnio ostavku na mjesto premijera zbog korupcijskog skandala. On ostaje na položaju kao obnašatelj dužnosti do sastavljanja nove vlade.

Po mandatu koji je dobila od predsjednika, Livni ima vremena do početka studenoga da iznese sastav nove vlade, a ukoliko to ne uspije, vjerojatno će doći prijevremenih parlamentarnih izbora.

Istraživanja javnoga mišljenja ukazuju da bi sada izbore dobila desna oporbena stranka Likud Benjamina Netanyahua.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene