Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tzipi Livni nova izraelska Golda Meir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnja izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni pobijedila na stranačkim izborima u svojoj stranci Kadimi i tako će postati nova izraelska premijerka, druga žena na tom položaju u Izraelu nakon Golde Meir.

Tzipora Tzipi Livni rođena je 8. srpnja 1958. godine u Tel Avivu. Njezini roditelji, Sarah i Eitan, bili su prvi par koji je 1948. godine sklopio vjenčanje u novoj Državi Izrael. Odrasla je u desničarskoj obitelji, a njezin otac bio je član izraelskog parlamenta Knesseta. Livni je bila poručnica u Izraelskim obrambenim snagama, a četiri je godine, početkom osamdesetih, radila za izraelsku tajnu službu Mossad. Na sveučilištu u Tel Avivu završila je pravo, te je nekoliko godina radila kao odvjetnica, specijalizirajući se za javno i trgovačko pravo. Livni živi u Tel Avivu, udana je i ima dvoje djece.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Clinton poručila Livni Palestinska država 'nužna' Slika nije dostupna Plesno izdanje Tzipi Livni VIDEO: U disku se rasplesala vodeća izraelska političarka

Otkako je 1999. izabrana u Knesset kao članica stranke Likud, obnašala je brojne položaje unutar vlade. Među ostalima, bila je ministrica regionalne suradnje, ministrica poljoprivrede i ministrica imigracije.

Livni je bila veliki pobornik plana Ariela Sharona o jednostranom povlačenju Izraela sa Zapadne obale i iz pojasa Gaze, te je smatrana "golubom" unutar stranke.

Tzipi Livni je 12. studenoga 2005. postala prva članica izraelske desnice koja je govorila na službenoj godišnjoj komemoraciji ubojstva Yitzhaka Rabina. Osam dana kasnije, pridružila se Sharonu u stvaranju nove političke stranke - Kadime.

Prije dvije godine postala je šefica izraelske diplomacije, jednako kao što je i Golda Meir bila ministrica vanjskih poslova prije nego što je postala premijerkom.

Analitičari se međutim pitaju hoće li Tzipi Livni, koja se smatra jednom od najmoćnijih žena Izraela, imati dovoljno snage koju je imala poznata "željezna dama" Golda Meir. Njezini protivnici smatraju da nema dovoljno političkog iskustva, te da joj nedostaje znanja iz područja sigurnosti.

Pred novom izraelskom premijerkom bit će brojni izazovi: zemlju potresa niz korupcijskih skandala, pregovori s Palestincima još se uvijek nisu bitno pomaknuli, predstoje i teški pregovori sa Sirijom, a tu je i stalna iranska nuklearna prijetnja.

Prvi posao koji predstoji novoj izraelskoj premijerki je sastavljanje nove koalicijske vlade. 

Palestinske vlasti pozdravile izbor Tzipi Livni

Palestinske vlasti predsjednika Mahmuda Abasa na Zapadnoj obali u četvrtak su pozdravile izbor ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni za novog čelnika vladajuće izraelske stranke.

"Livni je bilo uključena u mirovni proces stoga mislimo da će nastaviti s traženjem mira s nama", rekao je viši Abasov pomoćnik Saeb Erekat novinarima u Ramallahu.

Erekat, član palestinskog pregovaračkog tima, rekao je da pozdravlja "izbor izraelskog naroda".

Livni, iako smatrana nepopustljivom, glavni je izraelski pregovarač i čvrsta zagovornica rješenja s dvije države sukoba na Bliskom istoku dok njen glavni takmac Shaul Mofaz, kojeg se smatra jastrebom unutar stranke Kadima premijera Ehuda Olmerta, želi odgoditi pregovore o konačnom mirovnom sporazumu.

Hamasova uprava koja upravlja Gazom odbacila je i Livni i Mofaza izjavom čelnika radikalnog islamskog pokreta Ismaila Hanije da "oboje niječu prava Palestinaca".

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum dodao je da izbor Livni "predstavlja nastavak agresivne izraelske politike protiv palestinskog naroda".

"Nadmetanje na unutarnjoj izraelskoj sceni vodi se između ekstremista i rasista", ocijenio je sarkastično i dodao da Palestinci trebaju odgovoriti "ustrajavanjem na izboru otpora".

Islamski Jihad, manja radikalna palestinska skupina koju podržava Iran, pozvao je Abasovu administraciju da zaustavi "sve oblike razgovora i pregovora s izraelskim neprijateljem", a u svom je priopćenju ustvrdio da se "na terenu ništa ne mijenja bez obzira tko je na čelu cionističke vlade".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene