Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološka katastrofa

Tvrtka MAL mogla bi platiti 73 milijuna eura zbog onečišćenja u Mađarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka MAL, vlasnica tvornice boksita i aluminija, kriva za najveću ekološku katastrofu u povijesti Mađarske, mogla bi platiti 73 milijuna eura kazne, ocijenio je državni tajnik za okoliš Zoltan Illes.

'Zasad još ne znamo je li tvrtka pretovarila spremnike ili nije, ali ako jest, to je protuzakonito skladištenje otpada, a to je zločin', kazao je Illes pred novinarima u gradu Ajki gdje se nalazi tvornica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanovnici se vraćaju kući Mađarska tvornica aluminija nastavlja s proizvodnjom Slika nije dostupna Život ponovno siguran Mađarska tvornica aluminija nastavlja s radom

Prošlog ponedjeljka jedan od spremnika industrijskog pogona je popustio i poplavio okolna sela vrlo otrovnim crvenim muljem. U nesreći je poginulo sedam ljudi, 150 ih je ozlijeđeno, a izazvana je i ekološka katastrofa.

Vlada ocjenjuje da će tvrtka i njezini čelnici morati snositi financijsku odgovornost za dramu, dodao je. 'Kazna za štetu nanesenu samo za vodu mogla bi iznositi 10,2 milijarde forinta, a za ostatak okoliša između osam i 12 milijarda', kazao je. Dvadeset milijarda forinta u protuvrijednosti iznosi oko 73 milijuna eura.

>> Mađarska se nada da će brana biti dovršena do utorka

>> Drugo izlijevanje toksičnog mulja ne može se spriječiti!

Policijska istraga je još u tijeku. Vlasti su došle do dokumenata o spremnicima u sjedištu tvrtke, istaknuo je državni tajnik. Tri osobe vlasnici su MAL-a, utemeljena 1995., i svrstavaju se već godinama, po mađarskom poretku, među 100 najbogatijih ljudi u zemlji. MAL se usredotočio na kupnju aluminijskih tvrtaka u valu privatizacije u zemlji nakon sloma komunističkog režima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene