Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indijska ministrica

'Tvrtka koja je skrivila smrt tisuće ljudi ne smije biti sponzor Olimpijskih igara!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijska ministrica okoliša protivi se da tvrtka, koja se povezuje s nacionalnom tragedijom iz 1984. u kojoj je zbog curenja plina poginulo na tisuće ljudi, bude jedan od sponzora na Olimpijskim igrama u Londonu.

Indijska ministrica okoliša Jayanthi Natarajan osudila je odluku Međunarodnog olimpijskog odbora da nastavi sponzorsku suradnju s tvrtkom Dow Chemicals.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije"

Naglasila je da je njezino osobno mišljenje, kao građanke Indije, da je Međunarodni olimpijski odbor trebao prekinuti suradnju s američkom agrokemijskom transkontinentalnom kompanijom koja je odgovorna za ekološku i ljudsku tragediju iz 1984. godine kada je u Indijskom gradu Bhopalu iscurilo nevjerojatnih 27 tona otrovnog plina zvanog metilizocijanat.

Tada je u jednom danu umrlo više od 8.000 muškaraca, žena i djece. U iduće tri godine od posljedica trovanja umrlo je još 20.000 ljudi, dok se broj slijepih i onih s različitim bolestima s vremenom popeo na više od 100.000.

'Duboko sam uvjerena da netko tko je odgovoran za ekološku katastrofu tako ogromnih razmjera u ovoj zemlji, ne bi trebao biti sponzor Olimpijskih igara', rekla je indijska ministrica okoliša Jayanthi Natarajan. Protiv sponzorstva Dow Chemicalsa već mjesecima prosvjeduju i brojni Indijci.

Dow Chemicals odbacuje bilo kakvu odgovornost za istjecanje plina iz tvornice koja je te 1984. bila u vlasništvu Union Carbide India Limited, odnosno Union Carbidea. Dow Chemicals tu su tvrtku kupili 2001., a aktivisti su zahtijevali da povećaju naknadu iz 1989. namijenjenu za one koji su bili pogođeni katastrofom. Naime, 1989. Union Carbide trebao je isplatiti 470 milijuna dolara odštete jer je kompanija uspjela postići da se postupak vodi u Indiji, a ne u SAD-u. To je bio odličan potez jer da je slučaj završio na američkom sudu ova bi kompanija trebala siromašnim indijskim obiteljima isplatiti na milijarde dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene