Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike zbog dužničke krize

Tvorac jedinstvene valute: 'Euro je od početka manjkav'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo 10 godina, arhitekt eura dao je intervju britanskim novinama. I oštro se okomio na europske vođe.

'Pretjerani optimizam od strane kreatora eura značio je da je trenutna dužnička kriza bila neizbježna', rekao je u intervjuu za britanski The Telegraph Jacques Delors, koji je bio na čelu Europske komisje od 1985. do 1995. Kaže, njegove se ekonomske smjernice nisu nikada slijedile. Tvrdi da su pogreške, koje su napravljene kada se stvorio euro, dovele jedinstvenu valutu do dužničke krize.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

'Euro je od početka manjkav', upozorava njegov glavni kreator Jacques Delors te dodaje da su za krizu najodgovorniji političari iz perioda kada se valuta tek počela koristiti, posebno zbog toga što su odbili priznati postojanje prijetnje zbog neravnoteže u gospodarstvima zemalja članica. 'Svatko mora ispitati svoju savjest', rekao je ovaj bivši francuski političar.

'Ministri financija nisu željeli vidjeti ništa neugodno da se ne bi trebali mučiti oko toga', dodao je Delors u Telegraphu.

Delors, koji je bio ključna osoba u stvaranju okvira za lansiranje eura 1999., navodi Njemačku kao glavni kamen spoticanja u pronalasku brzog rješenja izlaska iz krize. 'Kombinacija tvrdoglave Njemačke ideje o monetarnoj kontroli i nepostojanja vizije od strane svih ostalih zemalja' doveli su do ove situacije, rekao je Delors.

>> Kina neće spašavati prezadužene europske države

Složio se s političarima i ekonomistima koji su upozoravali da jedinstvena valuta i centralna banka ne mogu donijeti ekonomsku stabilnost Uniji. Delors je također optužio europske vođe da pojačavaju krizu jer rade 'premalo, i prekasno'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene