Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

SAD priznao Jeruzalem kao prijestolnicu

"Tužna i neodgovorna izjava": Pljušte kritike nakon Trumpove odluke o statusu Jeruzalema

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu da službeno prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela je, osim u Izraelu, izazvala val osuda u međunarodnoj zajednici.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odluku Donalda Trumpa nazvao je "povijesnim danom". Netanjahu je također zajamčio da odluka američkog predsjednika neće ništa promijeniti u pogledu svetih mjesta triju velikih monoteističkih religija u Jeruzalemu i potvrdio izraelsku obvezu zadržavanja statusa quo.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas na palestinskoj je televiziji izjavio da Sjedinjene Države namjerno potkopavaju sve mirovne napore. "Tim žalosnim odlukama Sjedinjene Države namjerno potkapaju mirovne napore i proglašavaju da napuštaju ulogu pokrovitelja mirovnog procesa koju su imali posljednjih desetljeća", zaključio je.

UN protiv jednostranih mjera

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da se status Jeruzalema može riješiti samo izravnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca i podsjetio da je uvijek bio "protiv svake jednostrane mjere".

"Nema alternative rješenju s dvije države i Jeruzalemom kao glavnim gradom Izraela i Palestine", dodao je.

Glasnogovornik jordanske vlade Mohamed Moumeni u priopćenju je naveo da odluka američkog predsjednika predstavlja "kršenje odluka međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih naroda".

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na Twitteru je osudio kao neodgovornu izjavu američke administracije. Ta se odluka kosi s međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a, dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron Trumpovu je odluku ocijenio vrijednom žaljenja i upozorio da pod svaku cijenu treba izbjegavati svako nasilje.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni na Twitteru je napisao da se odluka o statusu Jeruzalema treba donijeti u sklopu mirovnog procesa. "Sveti grad Jeruzalem, jedinstven na svijetu. Njegova budućnost treba biti definirana u sklopu mirovnog procesa."

Merkel: "Potkopavaju se napori da se postigne rješenje"

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako odbacuje Trumpovo priznanje Jeruzalema kako izraelske prijestolnice jer to potkopava napore da se postigne rješenje s dvije države između Izraela i Palestinaca.

Šefica vanjske politike EU-a Federica Mogherini rekla je kako je Europska unija zabrinuta da bi Trumpova odluka mogla imati posljedice na izglede za mir, da se mora udovoljiti težnjama i Izraela i Palestinaca te da kroz pregovore treba riješiti "status Jeruzalema kako budućeg glavnog grada obiju država". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene