448298
448298
448298
448298
448298

Tužiteljstvo BiH: Istraga o napadu na Vučića traje; nema jasnih dokaza o napadačima

  • , 29.08.2016., 15:45
  • Autor:
  • komentara

Tužiteljstvo BiH je u priopćenju dostavljenom medijima istaknulo kako je istraga o napadu na Vučića 11. srpnja 2015. u Srebrenici i dalje aktivna te kako je saslušan veliki broj svjedoka te pregledane sve dostupne video snimke.

 
 
 
 
Aleksandar Vučić (FOTO: Srđan Ilić/Pixsell)
Aleksandar Vučić (FOTO: Srđan Ilić/Pixsell)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je odbacilo tvrdnje kako je na djelu opstruiranje istrage o prošlogodišnjem napadu na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, ali je istodobno potvrdilo kako je prekinuta istraga protiv dvojice osumnjičenika koje je prijavila policija jer nema dokaza da su sudjelovali u tom incidentu koji je teško narušio odnose između dvije države.

Ne navodeći identitet dvojice prijavljenih koji su oslobođeni svake sumnje, Tužiteljstvo BiH je u priopćenju dostavljenom medijima istaknulo kako je istraga o napadu na Vučića 11. srpnja 2015. u Srebrenici i dalje aktivna te kako je saslušan veliki broj svjedoka te pregledane sve dostupne video snimke.

Iz prikupljenih informacija nije se moglo zaključiti da su dvije osumnjičene osobe počinile to kazneno djelo i stoga je istraga protiv njih obustavljena.

Lokalni su mediji ranije izvijestili kako je sumnje oslobođen Almir Merdić iz Tešnja, osoba koju su srbijanski tabloidi odmah nakon napada na Vučića označili kao glavnog krivca za taj događaj.

Ta informacija bila je povod za novu seriju teških optužbi iz Beograda ali i Banja Luke na račun bosanskohercegovačkog državnog pravosuđa i političara.

Prednjačio je šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić koji je ustvrdio kako je to dokaz da je Vučić na prošlogodišnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici napadnut po političkom nalogu.

"To pokazuje da, u stvari, bošnjački političari u BiH stoje iza ovog napada", stoji u Dačićevoj izjavi koju je objavilo ministarstvo vanjskih poslova Srbije. "Godinu dana ne samo da nisu ništa poduzeli za otkrivanje napadača i organizatora, već su sve učinili da ih zaštite", izjavio je Dačić koji je incident u Srebrenici okvalificirao kao pokušaj ubojstva Vučića.

Na sličan način reagirao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kojemu je ovo bio povod da se još jednom obruši na pravosuđe na državnoj razini.

"Sud i Tužiteljstvo BiH formirani su samo da bi sudili i procesuirali Srbe, a ne nedjela nad Srbima. To najbolje govori koliko je to besmisleno", kazao je Dodik.

Iz Tužiteljstva BiH reagirali su konstatacijom kako se radi o nedopustivoj politizaciji cijelog slučaja.

Istaknuli su kako je istragu o zbivanjima u Srebrenici gotovo godinu dana vodilo pravosuđe Republike Srpske koje za to vrijeme nije uspjelo nikoga identificirati i kazneno prijaviti za pokušaj ubojstva i poticanje na ugrožavanje sigurnosti. Tek su 6. lipnja ove godine dokazi kojima su raspolagali u Banja Luci nakon neuspjeha entitetske istrage dostavljeni Tužiteljstvu BiH.

Napad na Vučića u Srebrenici u srpnju 2015. godine doveo je do ozbiljnog zahlađenja u odnosima između Beograda i Sarajeva a cijeli incident još je jednom pokazao neučinkovitost fragmentiranog sigurnosnog sustava u BiH kojega čini petnaestak različitih policijskih i obavještajnih agencija, koje uglavnom djeluju bez ikakve koordinacije. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se