Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže i sina te šefa obavještajaca

Tužitelj Međunarodnog suda traži uhićenje Gadafija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moamera Gadafija, njegova sin Seifa al-islama te šefa obavještajaca Abdullaha Al Sanousija tereti se za zločine protiv čovječnosti.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo zatražio je od sudaca tog suda da izdaju nalog za uhićenje libijskog lidera Moamera Gadafija zbog zločina protiv čovječnosti, optužujući ga da je namjerno gađao civile u svom pokušanju slamanja pobune protiv režima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pustinja nije nijema' Umjetnička duša: Pogledajte izložbu slika Saifa al-Islam Gadafija Slika nije dostupna Gadafijeve posljednje riječi: 'Bože spriječi ovo! Razlikujete li dobro od lošeg?'

Uz Gadafija, optužen je i njegov sin Seif al-islam te šef obavještajaca Abdullah Al Sanousi. Tereti ih se da su naredili, planirali i sudjelovali u nelegalnim napadima na civile. Moreno-Ocampo nabraja kako su Gadafijeve snage civile napadale u njihovim domovima, da su pucali na prosvjednike, artiljerijom gađali pogrebne povorke te postavili snajperiste oko džamija da pucaju na ljude kada izlaze s molitve.

Dosje sadrži 74 stranice s devet aneksa. Istražitelji suda, piše agencija AP, poduzeli su 30 misija u 11 zemalja te su intervjuirali više od 50 svjedoka, uključujući i neke ključne insajdere te skupili vrijedan video i fotografski materijal. Moreno-Ocampo tvrdi da je skupljeno toliko dokaza da su gotovo spremni opdmah započeti i sudski proces.

Ako tročlano sudsko vijeće potvrdi utemeljenost optužbi, protiv njih trojice će biti izdane međunarodne tjeralice. S obzirom da je proces pri ICC-u iniciralo Vijeće sigurnosti UN-a sve članice UN-a imale bi obvezu uhititi Gadafija ako se pojavi na njihovom teritoriju. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene