Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Breivik čeka presudu

Prošla je godina dana...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prošle godine stravičan masakr na norveškom otoku Utoyi šokirao je cijeli svijet. Anders Breivik tada je u svega par sati ubio 77 mladih osoba i počinio najstrašniji pokolj u Norveškoj nakon Drugog svjetskog rata.

Na današnji dan prošle godine Breivik je krenuo u svoj ubilački pohod na otoku Utoyi. Odjeven u odoru policajca i dobro naoružan 75 minuta pucao je po mladima na otoku i ubio njih 77. Većina ubijenih osoba bili su mladi studenti koji su na Utoyi boravili na ljetnom kampu.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

32-godišnji Breivik je prije odlaska na Utoyu, koji je rekao da je u ratu s islamom i multikulturalnosti, aktivirao bombu ispred zgrade vlade u Oslu.

>>Oslo kao grad duhova: 'Mislio sam da je Norveška sigurna, no nigdje više nisi siguran'

'Počinio sam mali čin barbarizma kako bi spriječio veći', opravdavao je svoj ubilački pohod pred sudom u Oslu Anders Behring Breivik koji je u nekoliko navrata rekao da je tim činom htio 'spasiti Norvešku od izloženosti multikulturalizmu i islamu'.

>> Krvnik Breivik: Moji postupci su monstruozni, ali potrebni

Suđenje Breiviku privelo se kraju. Obrana traži da ga sud proglasi psihički zdravim, a time i kazneno odgovornim za ubojstvo 77 osoba. Sudsku odluku saznat ćemo 24. kolovoza.

Stoltenberg: Breivik nije uspio promijeniti Norvešku

Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je da Breivik nije uspio u svojoj namjeri da promjeni norveško društvo. 'Bomba i meci trebali su promijeniti norveško društvo. Norveški narod odgovorio je tako da je još čvršće stao u obranu naših vrijednosti. Ubojica je izgubio, a narod pobijedio', rekao je Stoltenberg na obilježavanju obljetnice stravičnog masakra.

Norvežani organiziraju niz događaja kojima se prisjećaju žrtava njegova masakra - komemoracijama, polaganjem vijenaca s cvijećem, okupljanjima i koncertima u Oslu, na otoku Utoeyi i diljem zemlje, sve do arktičkog arhipelaga Svalbarda gdje se održava misa za smrtno stradale.

Laburistički premijer Stoltenberg, koji je u vrijeme napada bio u svojoj rezidenciji, a ne u uredu pred kojim je eksplodirala bomba, položio je vijenac na mjestu eksplozije. On je nedugo nakon masakra prije godinu dana izjavio da će odgovor Norveške na krvoproliće biti 'više demokracije, otvorenosti i humanizma, ali nikad naivnosti'.



Stoltenberg je tijekom dana zajedno s kraljevskim parom prisustvovao misi u katedrali u Oslu. Premijer će navečer u Oslu prisustvovati i komemoracijskom koncertu koji priređuju norveški umjetnici, a na kojemu bi mogao nastupiti i Bruce Springsteen.

Na Utoyi govori i danski premijer, laburist Helle Thorning-Schmidt, dok će američka državna tajnica Hillary Clinton putem videoporuke izraziti sućut norveškom narodu zbog te 'teške tragedije'. (Hina / M.C. / I.D.)
 

>> Hoće li Breivik u zatvor ili u umobolnicu?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene