451304
451304
451304
451304
451304

OŠTRI TONOVI NA SUMMITU U BEČU 'Bilo koje europsko rješenje mora se temeljiti na humanosti i dostojanstvu'

  • , 24.09.2016., 16:08
  • Autor:
  • komentara

Europske države moraju učiniti sve da se balkanska ruta zatvori za ilegalne migrante, izjavio je u subotu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na početku summita u Beču.

 
 
 
 
Traži se zatvaranje balkanske rute za ilegalne migrante (Foto: AFP)
Traži se zatvaranje balkanske rute za ilegalne migrante (Foto: AFP)

"Moramo politički i praktično utvrditi da je balkanska ruta zauvijek zatvorena za ilegalne migrante", rekao je Tusk na sastanku na vrhu zemalja na toj izbjegličkoj ruti.

Austrijski kancelar Christian Kern u Beču je okupio kolege iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Mađarske i Grčke.

Tusk je istaknuo da je za postizanje tog cilja ključna suradnja članica EU-a s balkanskim zemljama i Turskom. "Današnja rasprava trebala bi doprinijeti tome kako bi naše aktivnosti učinili još djelotvornijim" rekao je Tusk.

Europski povjerenik za migracije Domitris Avramopoulous govorio je oštrijim tonom od Tuska tražeći da se bilo koje europsko rješenje mora temeljiti na "humanosti i dostojanstvu".

Kritizirao je članice EU-a koje nisu uspjele dogovoriti zajedničku migracijsku politiku.

"Svi mi govorimo o solidarnosti u Europi, solidarnost nije 'a la carte', nego se radi o odgovornosti, osnovnim vrijednostima i načelima, radi se o zakonskim obvezama koje proizlaze iz principa EU-a", naglasio je Avramopoulous.

Na sličnom summitu u Beču u veljači, čelnici su odlučili zatvoriti tzv. balkansku rutu, glavni pravac za migrante iz Grčke prema Njemačkoj i Austriji.

To je razljutilo Grčku i Njemačku, koje tada na sastanku nisu sudjelovale. Migranti su zaglavili na grčkoj sjevernoj granici, a Berlin je upozorio da zatvaranje granica nije odgovor na migracijsku krizu.

Počeo summit "Migracije preko balkanske rute" u Beču

U Beču je u subotu prijepodne započeo sastanak na vrhu na temu „Migracije preko balkanske rute“ na koju je austrijski kancelar Christian Kern pozvao predsjednike vlada zemalja duž te migracijske rute te Njemačke a summitu nazoče i visoki predstavnici Europske unije.

"Tema susreta će u prvom redu biti zaštita vanjskih granica Europske unije kao i pomoć na licu mjesta“, rekao je uoči sastanka austrijski kancelar Kern. Tema sastanka, kako je najavljeno, trebao bi biti i sporazum o prihvatu izbjeglica između EU-a i Turske kao i razvoj suradnje sa sjevernoafričkim zemljama iz kojih u posljednje vrijeme u Europu pritiže sve više izbjeglica.

Kako javlja bečki dnevnik Die Presse u subotu na sastanku, na kojem se ne očekuje donošenje odluka, trebalo bi se raspravljati i o sljedećim problemima koji su se pojavili duž balkanske rute: ponovno gomilanje izbjeglica u Grčkoj i nefunkcioniranje sustava preraspodjele; strahovanje zemalja duž balkanske rute od nove navale izbjeglica i zabrinutost zbog porasta slučajeva krijumčarenja ljudi; odbijanje Mađarske da dozvoli ulazak izbjeglica u zemlju i primi natrag one izbjeglice koji su prvi puta registrirani u toj zemlji; politički problemi povezani s najavom Austrije o uvođenju gornje granice broja primljenih izbjeglica na 37.000.

Sastanku nazoči i tehnički premijer Republike Hrvatske Tihomir Orešković koji bi se nakon summita trebao susresti i s makedonskim premijerom Emilom Dimitrijevim.

Na summitu je i grčki premijer Aleksis Cipras čije je nepozivanje na slični susret u Beču u veljači ove godine, nakon kojeg je zatvorena balkanska ruta, izazvalo diplomatski spor.

Summitu također nazoči i njemačka kancelarka Angela Merkel
kao i premijeri Albanije, Bugarske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Mađarske te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i povjerenik Europske komisije za izbjeglice Dimitris Avramopuolus.
(Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se