Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mobilizirati treba sve'

Tusk: EU treba povećati sredstva za migrante, kojih se ove godine očekuje preko pola milijuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je u četvrtak da bi ove godine u Europsku uniju moglo ući preko pola milijuna ilegalnih imigranata, te da bi EU trebala povećati izdvajanja za rješavanje migrantske krize i povećati broj za raspodjelu izbjeglica među zemljama članicama.

"Osigurati naše granice najpreči je i najteži test pred nama. Sa sigurnošću se može pretpostaviti da ćemo imati preko pola milijuna ilegalnih dolazaka ove godine na europskim vanjskim granicama, a dio njih otpada na prave tražitelje azila koji bježe iz Sirije i drugih zemalja", rekao je Tusk u svom obraćanju veleposlanicima EU-a u svijetu, koji su se u Bruxellesu okupili na veleposlaničkoj konferenciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nizozemski premijer tvrdi EU zbog migranata prijeti propast poput Rimskog Carstva Slika nije dostupna Jedan od temeljaca EU EURU PRIJETI SLOM Juncker: Zajednička valuta nema smisla ako propadne Schengen

Tusk kaže da EU u suočavanju s tim izazovima mora mobilizirati sve dostupne instrumente, kako vanjske tako i unutarnje.

"Mi ispunjavamo i ispunjavat ćemo naše obveze koje proizlaze iz Konvencije UN-a o izbjeglicama. Ali to se ne može napraviti tako što se u tom procesu žrtvuje javni red", rekao je Tusk, dodajući da sada s ostalim europskim čelnicima radi na postizanju konsenzusa među zemaljama članicama kako bi Unija usuglasila odgovor na iznenadni porast tražitelja azila.

ŠVEDSKA 'PUCA' Nejednakost raste, integracija imigranata propada

Spomenuo je i napetosti između zemalja članica, ispričavajući se što to pojednostavljuje na podjelu između istoka i zapada EU-a.

"Neke zemlje razmišljaju o tome kako zadržati val imigranata, što simbolizira kontroverzna mađarska ograda na granici. Drugi očekuju veću solidarnost, zauzimajući se za tzv. obvezujuće kvote. Stoga je ključni izazov pronaći zajenički ali i ambiciozni zajednički nazivnik", rekao je Tusk.

Tusk je rekao kako je cilj EU-a osigurati da se ljudima, koji trebaju međunarodnu zaštitu to osigura, po mogućnosti što bliže njihovim zemljama te upostaviti jaču kontrolou nad masovnim priljevom ljudi.

Tusk je na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim premmijerom Viktorom Orbanom izjavio da čelnici EU moraju biti spremni na veliko povećanje troškova za rješavanje pitanja migranata te povećati broj na najmanje 100.000 izbjeglica za raspodjelu među zemljama članicama.

Također je istaknuo da bi EU trebala uspostaviti centre za prihvat izbjeglica izvan svoga teritorija. "Potrebna nam je pravedna raspodjela najmanje 100.000 izjeglica među zemljama članicama", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

Članice EU do sada su dogovorile raspodjelu 32.000 izbjeglica koji se nalaze u Italiji i Grčkoj.

Tusk je također rekao da treba uspostaviti centre za prihvat izbjeglica blizu ratnih zona, a izvan EU-a, tamo gdje veće postoje izbjeglički logori. Dodao je da bi čelnici EU-a na svom summitu sljedeći mjesec trebali biti spremni na puno veća izdvanja za migrantsku krizu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene