Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegao riječ 'genocid'

Turskoj neprihvatljivi dijelovi Obamina govora o Armencima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska je ocijenila 'neprihvatljivim' dijelove pažljivo sročenog govora američkog predsjednika Baracka Obame o masovnim pogubljenjima Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata.

Obama je u svom govoru u petak, prilikom obilježavanja likvidacije Armenaca 1915. u vrijeme Otomanskog carstva, izbjegao koristiti riječ 'genocid', pozdravivši najavu Turske i Armenije za normalizacijom odnosa. Turska priznaje da su otomanski Turci pobili mnogo kršćanskih Armenaca, ali poriče da je ubijeno 1,5 milijun ljudi i da se radi o genocidu. Obama je u svom govoru spomenuo upravo armensku brojku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica krvavog pokolja 'Bili su deportirani, masakrirani i odvedeni u smrt' - Ubijeno ih je 1,5 milijuna Slika nije dostupna Naljutili se Novo 'upozorenje' iz Turske: 'Časni papa vjerojatno neće više počiniti takvu pogrešku'

Turski predsjednik Abdullah Gul s energetskog summita u Bugarskoj poručio je da se ne slaže s dijelovima Obaminog govora, te da je 1915. godine izginulo i mnogo Turaka i muslimana. 'Svačija se bol mora podijeliti', rekao je Guel.

U međuvremenu su skupine Armenaca u SAD-u oštro kritizirale američkog predsjednika jer je previše brižno birao riječi, propustivši masovna ubojstva nazvati pravim imenom. Obama je u predsjedničkoj kampanji turski pokolj nad Armencima nazvao 'genocidom', a u govoru u petak ostao je na pojmu 'zločin'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene