453475
453475
453475
453475
453475

"Ako se ovo nastavi, da budem posve jasan, Amerika i Rusija doći će do točke rata"

  • , 14.10.2016., 07:56
  • Autor:
  • komentara

Sve je više svjetskih uglednika koji na prekid bilateralnih razgovora između Rusije i SAD-a o Siriji, gledaju kao na izrazito lošu stvar. Sve se češće u tom smislu spominje i direktan sukob dviju svjetskih supersila.

 
 
 
 
Apokalipsa, Vladimir Putin, Barack Obama (Fotomontaža: Dnevnik.hr/AFP/Thinkstock)
Apokalipsa, Vladimir Putin, Barack Obama (Fotomontaža: Dnevnik.hr/AFP/Thinkstock)

Turski zamjenik premijera, Numan Kurtulmus, upozorio je da bi takozvani ratovi među državama satelitima na Bliskom istoku, koje zapravo predstavljaju ili Rusiju, ili SAD, u konačnici zapravo mogli rezultirati otvorenim ratom između te dvije hladnoratovske velesile.

"Ako se taj rat satelita nastavi, nakon ovog, da budem posve jasan, Amerika i Rusija doći će do točke rata", istaknuo je Kurtulmus, a prenosi Independent.

Pregovori i razgovori između SAD-a i Rusije obustavljeni su 19. rujna, nakon bombardiranja humanitarnog konvoja u Alepu, za koje je SAD optužio Rusiju te taj napad okarakterizirao i kao ratni zločin. Osim toga, odnos Rusije i drugih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a isto tako je narušen zbog potpore Rusije režimu Bašara al-Asada.

Kurtulmus je Asada nazvao pijunom u širem kontekstu sukoba u Siriji te je rekao da je njegov odlazak s vlasti nužan za trajan mir u čitavoj regiji.

Sama Turska je sve više umiješana u ratne sukobe u susjednoj Siriji, nakon što je pokrenula vojnu operaciju protiv ISIS-a i kurdskih militanata s pograničnih područja još u kolovozu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se