453475
453475
453475
453475
453475

"Ako se ovo nastavi, da budem posve jasan, Amerika i Rusija doći će do točke rata"

  • , 14.10.2016., 07:56
  • Autor:
  • komentara

Sve je više svjetskih uglednika koji na prekid bilateralnih razgovora između Rusije i SAD-a o Siriji, gledaju kao na izrazito lošu stvar. Sve se češće u tom smislu spominje i direktan sukob dviju svjetskih supersila.

 
 
 
 
 
Apokalipsa, Vladimir Putin, Barack Obama (Fotomontaža: Dnevnik.hr/AFP/Thinkstock)
Apokalipsa, Vladimir Putin, Barack Obama (Fotomontaža: Dnevnik.hr/AFP/Thinkstock)

Turski zamjenik premijera, Numan Kurtulmus, upozorio je da bi takozvani ratovi među državama satelitima na Bliskom istoku, koje zapravo predstavljaju ili Rusiju, ili SAD, u konačnici zapravo mogli rezultirati otvorenim ratom između te dvije hladnoratovske velesile.

"Ako se taj rat satelita nastavi, nakon ovog, da budem posve jasan, Amerika i Rusija doći će do točke rata", istaknuo je Kurtulmus, a prenosi Independent.

Pregovori i razgovori između SAD-a i Rusije obustavljeni su 19. rujna, nakon bombardiranja humanitarnog konvoja u Alepu, za koje je SAD optužio Rusiju te taj napad okarakterizirao i kao ratni zločin. Osim toga, odnos Rusije i drugih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a isto tako je narušen zbog potpore Rusije režimu Bašara al-Asada.

Kurtulmus je Asada nazvao pijunom u širem kontekstu sukoba u Siriji te je rekao da je njegov odlazak s vlasti nužan za trajan mir u čitavoj regiji.

Sama Turska je sve više umiješana u ratne sukobe u susjednoj Siriji, nakon što je pokrenula vojnu operaciju protiv ISIS-a i kurdskih militanata s pograničnih područja još u kolovozu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se