Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezan s terorizmom

Turski sudac osuđen na 7,5 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski sudac u UN-u osuđen je u srijedu na sudu u Ankari na 7,5 godina zatvora zbog članstva u pokretu imama Guelena optuženog da je organizirao propali puč u srpnju 2016.

Aydin Sefa Akay, sudac UN-ova Mehanizma za međunarodne sudove (MICT) proglašen je krivim zbog "članstva u naoružanoj terorističkoj organizaciji".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Sud je naredio njegovo puštanje na slobodu uz zabranu napuštanja teritorija dok se ne završi žalbeni postupak. Ako mu se presuda potvrdi, Akay će se vratiti u zatvor na odsluženje kazne.

Akay je uhićen u rujnu 2016. i smješten u pritvor do početka suđenja. MICT je krajem siječnja naredio Turskoj da do 14. veljače oslobodi sudca kako bi se mogao vratiti na posao, istaknuvši da sudci uživaju diplomatski imunitet.

Njegovim pritvaranjem su zaustavljeni sudski postupci povezani s predmetima koje istražuje MICT o genocidu u Ruandi 1994., napose zahtjev za reviziju koji je podnio bivši ruandski ministar Augustin Ngirabatware.

Turske vlasti optužuju sudca da je član pokreta turskog imama Fethullaha Guelena koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama i za kojeg Ankara tvrdi da je organizator pokušaja državnog udara 15. srpnja, što Guelen niječe.

Glavni dokaz na kojemu se temelji presuda Akayju je to što je u njegovu mobitelu pronađena aplikacija za slanje kodiranih sms poruka ByLock koja je, tvrde turske vlasti, bila sredstvo komunikacije pučista. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene