Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turski premijer umanjuje važnost pitanja islamske marame

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je izbjegao odgovoriti na pitanje hoće li njegova stranka dopustiti ženama nošenje hidžaba na sveučilištima, javlja agencija dpa, dok France Presse piše da je hidžab izazvao polemike unutar same vladajuće stranke Pravde i razvoja.

Izlažući smjernice novog ustava koji bi trebao jačati ljudska prava i temeljne slobode, Erdogan je odbio govoriti o tome hoće li novi ustav dopustiti ženama nošenje hidžaba.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

"Hidžab nije simbol nijedne stranke", odgovorio je Erdogan novinarima upitan da komentira pisanje dnevnika Zaman koji je objavio da je na sastanku vodstva vladajuće stranke dogovoreno ublažavanje strogih propisa o nošenju hidžaba na sveučilištima.

Prema listu Zama, na osmosatnom sastanku u utorak AK je dogovorio da će ukinuti zabranu nošenja hidžaba, ali ne i čadora, plašta koji pokriva cijelo tijelo.

U izvješću od srijede agencija France presse prenosi ocjenu da je upravo pitanje hidžaba izazvalo oštru raspravu oko teksta novog ustava koji bi trebao zamijeniti dosadašnji ustav napisan nakon vojnog udara.

I Erdogan i predsjednik Republike Abdullah Gul (također iz AK-a), skloni su ukidanju zabrane nošenja marame, piše AFP.

Dpa prenosi da se u srijedu oglasio Visoki odbor za obrazovanje (YOK) pozivajući vladu da odustane od ukidanja zabrane hidžaba, na što je Erdogan odgovorio novinarima: "Neka se YOK bavi svojim poslovima".

Erdoganove kćeri studiraju na sveučilištima u Sjedinjenim Državama gdje mogu slobodno nositi maramu, no to nije dopušteno u Turskoj, čiji sekularni krugovi: vojska, suci, rektori, teže očuvati stečevine moderne države koje je nametnuo njezin osnivač Kemal Ataturk.

"Zabrana nošenja marame je pravno pitanje o kojem je odlučilo tursko pravosuđe, a potvrdio 2005. godine Europski sud za ljudska prava", rekao je novinarima predsjednik Odbora rektora Erdogan Tezic.

Tezic je kritizirao AK jer nije konzultirao druge stranke.

Ukidanju zabrane protive se i stručnjaci, primjerice Mustafa Bumin, bivši predsjednik Ustavnog suda i prognozira 

"To bi pridonijelo širenju kozervativne odjeće na sveučilištima. Studentice bi bile prisiljene pokrivati se". 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene