Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritizirao i tursko pravosuđe

Turski premijer: 'Twitter je utajivač poreza, pozabavit ćemo se time'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je sudskim putem određena deblokada Twittera, turski premijer Erdogan optužio je društvene mreže da su osnovane radi dobiti, ali i sud koji je prema njemu stao u obranu trgovačkog prava međunarodnih društava, a ne u obranu vlastite zemlje.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Twitter za utaju poreza pošto su na toj mreži objavljene snimke prisluškivanih telefonskih razgovora koje bacaju sumnju na njegove najbliže suradnike u korupcijskoj aferi. 'Twitter, YouTube i Facebook su međunarodne tvrtke osnovane radi dobiti', rekao je Erdogan. 'Twitter je istodobno i utajivač poreza'. 'Pozabavit ćemo se time', dodao je premijer.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom" Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti

Usprkos pritiscima SAD-a, oporbe i korisnika u Turskoj je Twitter još uvijek blokiran

Na zahtjev vlade turski telekomunikacijski operater zapriječio je 20. ožujka pristup društvenoj mreži na kojoj su predstavnici oporbe objavili audiozapis prisluškivanog telefonskog razgovora koji optužuje Erdogana za veliku korupcijsku aferu. Odluka Ankare potaknula je lavinu kritika njezinih saveznika u NATO-u i u organizacijama za ljudska prava. Potonje su ocijenile da taj korak dovodi u sumnju ispunjenje obveze koju je Turska, koja želi članstvo u EU-u, preuzela u vezi s poštovanjem europskih propisa i vrijednosti.

Iako nerado Ankara je 3. travnja morala ukinuti blokadu Twittera, sukladno odluci ustavnog suda koji je ocijenio da se tom odlukom krši ustavno pravo na slobodu govora.

Turska: Premijer Erdogan proglasio pobjedu na izborima i poručio kako će 'ući u brlog neprijatelja'

Premijer je kritizirao najviši turski sud koji je, po njegovu mišljenju, 'stao u obranu trgovačkog prava međunarodnih društava a ne u obranu vlastite zemlje'. Blokadu Twittera brzo je zaobišlo oko 12 milijuna korisnika te mreže u Turskoj šaljući tweetove putem sms-a i mijenjajući parametre na internetu.

Erdogan koji je premijer već jedanaest godina, naredio je zabranu pristupa društvenim mrežama uoči lokalnih izbora 30. ožujka na kojima je nadmoćno pobijedio usprkos optužbama za korupciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene