Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turski premijer protivnike feredže optužuje za sijanje razdora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je protivnike nošenja feredže da žele izazvati razdor u turskom svjetovnom, ali većinski muslimanskom društvu.

Turska vlada, čiji su korijeni islamistički, našla se pod pritiskom svjetovno usmjerenih slojeva zbog plana da ukine gotovo dvadeset godina stari zakon kojim se studenticama zabranjuje nošenje feredža na fakultetima.

Pročitajte i ovo Zgrada Slovenskog parlamenta Možda se pridruže tužbi JAR-a Zemlja u susjedstvu razmatra tuženje Izraela: "Jasno je što se u Gazi događa'' Turski predsjednik Tayyip Erdogan U telefonskom razgovoru Erdogan upozorio Bidena: "Imate povijesnu odgovornost osigurati prekid vatre u Gazi"

"Želim nešto poručiti svima onima koji tvrde da ćemo uništiti
svjetovno društvo, da će Turska postati vjerska država, da će se uništiti temeljne vrijednosti republike i da će se ljudi koji ne nose feredže naći pod pritiskom", prenosi Erdoganove riječi turska agencija Anadolija.

"Ne izazivate li baš vi razdor u društvu jer sve one koji ne misle i ne odijevaju se poput vas proglašavate neprijateljima svjetovnog društva i režima?", upitao je javno Erdogan protivnike nošenja feredže, kako prenosi agencija.

Više od sto tisuća svjetovno usmjerenih Turaka okupilo se u subotu na prosvjedima protiv najavljene reforme zakona o feredži, smatrajući to potezom koji će u Tursku uvesti stroži oblik islama jer feredžu smatraju simbolom radikalnog islama.

Očekuje se da turski parlament idućeg tjedna potvrdi amandman vladajuće stranke AK koji bi trebao ublažiti zakon iz 1989. kojim se studenticama zabranjuje nošenje feredža na fakultetima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene