Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turski premijer će odlučiti o zabrani hidžaba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporna odluka o tome hoće li novi turski ustav dopustiti marama za glavu na sveučilištima donijet će premijer jer povjerenstvo koje sastavlja ustav nije uspjelo postići dogovor o tome, objavili su turski mediji.

Sekularisti među kojima je i moćna turska vojska smatraju nošenje hidžaba (marama za glavu) na fakultetima prijetnjom sekularnome poretku. 

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

Oni optužuju stranku AK koja je nedavno ponovno pobijedila na izborima, a čiji su korijeni islamistički, da želi potkopati sekularno ustrojstvo države, a novi se ustav smatra izvorom napetosti.

Iako je poznato da je premijer Tayyip Erdogan za ukidanje te zabrane, ne zna se kako će odlučiti. Stranka Ak pokušala je ublažiti zabranu nakon što je 2002. došla na vlast, ali je odustala zbog pritiska sekularista.

Vodeći turski list Hurriyet i CNN Turk objavili su u nedjelju da
povjerenstvo koje piše ustav nije uspjelo postići dogovor o tome treba li u njemu dopustiti marame na sveučilištima pa će to prepustiti Erdoganu.

O nacrtu ustava u srijedu će raspravljati stranačko vodstvo koje će odluku objaviti javnosti, rekao je u nedjelju zamjenik predsjednika stranke AK Denfir Mir Mehmer Firat koji nije htio odati nikakve pojedinosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene