Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj približavanja Kurdima

Erdogan se hvali: "Mi smo zaštitnici mira, mi smo zaštitnici sloboda"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se smatra "zaštitnikom mira", pozivajući Kurde na jugoistoku Turske da na referendumu za dva tjedna podrže promjene ustava kojima bi mu se povećale ovlasti.

Nakon propasti dvogodišnjeg prekida vatre u srpnju 2015., većinski kurdski jugoistok Turske potresaju najgori sukobi u zadnja tri desetljeća. U sukobima je od 1984. poginulo 40.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin susret predsjednika Prvo Putinovo putovanje u članicu NATO-a od početka rata: Čeka se rasprava o važnom pitanju Turska vojska na granici sa Sirjiom prije napada na Kurde (Foto: AFP) Erdogan najavio pobjedu Otvaranja nove fronte u Siriji: Turska vojska napala kurdske vojnike

Prokurdska stranka HDP (Narodna demokratska stranka), koja uživa veliku potporu u tom dijelu zemlje, ali je Erdogan smatra produženom rukom Radničke partije Kurdistana (PKK), bila je jedna od meta njegova govora na skupu u Diyarbakiru, najvećem gradu u toj regiji.

"Te pristaše PKK-a stalno govore 'mir, mir, mir'. Donose li prazne riječi mir? Je li mir moguć s onima koji hodaju naokolo s oružjem u rukama?", kazao je.

"Mi smo zaštitnici mira, mi smo zaštitnici sloboda", poručio je pred nekoliko tisuća ljudi u središtu grada.

Erdoganova vladajuća stranka AKP također uživa veliku potporu u tom dijelu zemlje.

Kurdi čine oko petine turskog biračkog tijela i mogli bi imati odlučujući utjecaj na ishod referenduma.

HDP se protivi izmjenama ustava, ali se glas stranke u kampanji slabo čuje jer su joj čelnici, desetak zastupnika i tisuće članova završili u zatvoru zbog optužbi da su povezani s PKK-om. Država je osim toga preuzela kontrolu nad općinama koje je ta stranka vodila.

HDP niječe da je povezan s PKK-om, koji Europa, SAD i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

"Spremni smo razgovarati sa svima koji imaju nešto za reći ili imaju nekakav projekt", rekao je Erdogan. "Imamo jedan uvjet. Da u rukama ne nose oružje."

Erdogan tvrdi da Turska treba snažnog predsjednika kako bi se stalo na kraj slabim koalicijskim vladama iz prošlosti.

Kritičari ga, međutim, optužuju za autoritarnost.

Erdogan je od neuspjelog pokušaja državnog udara u srpnju prošle godine smjestio u zatvor ili smijenio više od 100.000 ljudi. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene