Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turski predsjednik potvrdio dopuštenje nošenje feredže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Abdullah Gul potvrdio je danas ustavnu reformu koja studenticama omogućuje nošenje feredže na sveučilištima, što bi moglo izazvati dodatnu zabrinutost sekularne elite u zemlji.

Sekularisti, uključujući generale i suce, strahuju da bi ukidanje zabrane nošenja feredže moglo ugroziti tradicionalnu odvojenost crkve i države, a glavna oporbena stranka najavila je ustavnu tužbu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritizirao oportunizam Libijska kriza: Gul izrazio sumnju u namjere nekih zemalja Slika nije dostupna Pod pritiskom prosvjeda Jemenski predsjednik raspustio vladu

Premijer Recep Tayyip Erdogan i njegova vladajuća stranka Pravde i razvoja (AK) tvrde da je ukidanje zabrane važno zbog vjerskih sloboda u Turskoj, zemlji kandidatkinji za ulazak u Europsku uniju.

"Ustavni amandmani nisu u suprotnosti s osnovnim načelima države", objavio je Gulov ured i dodao kako je potrebno nastaviti političke reforme nužne za ulazak Turske u EU.

Parlament je zabranu nošenja feredža ukinuo 9. veljače nakon što je AK, koja ima islamističke korijene, za takav potez dobila potporu ključne nacionalističke stranke.

No, odluka je izazvala duboke podjele u muslimanskoj, no sekularnoj Turskoj izazvavši val masovnih prosvjeda.

Gulovo odobrenje reforme ustava nije nikada bilo upitno, iako su sekularisti tražili da ju odbije u ime nacionalnog jedinstva.

Supruge i kćeri Gula, Erdogana i drugih visokih dužnosnika AK-a nose feredže.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene