Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turski predsjednik odobrio sastav nove Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je novi predsjednik Abdullah Gul, izabran dan prije, odobrio sastav nove turske vlade.

Nova vlada ima 25 ministara, a čine ju članovi vlade na odlasku i novi članovi, izjavio je Erdogan nakon razgovora s Gulom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Aleksandar Vučić JOŠ IMA NEPOPUNJENIH MJESTA Vučić objavio novi sastav srbijanske vlade, u njoj je i predstavnik Hrvata

Ali Babacan, ministar gospodarstva i glavni pregovarač s Europskom unijom u prethodnoj vladi imenovan je za ministra vanjskih poslova, na kojoj dužnosti će zamijeniti Abdullaha Gula i ostaje na dužnosti europskog pregovarača, rekao je.

"Naša će zadaća biti da radimo za više slobode i napretka",
komentirao je Erdogan.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) koja je na vlasti od 2002., odnijela je veliku pobjedu 22. srpnja na prijevremenim parlamentarnim izborima sazvanim kako bi se razriješila teška politička kriza nastala zbog Gulove kandidature za predsjednika.

U novoj vladi su i političari koji nisu povezani s političkim islamom i koji su u AKP ušli prije srpanjskih parlamentarnih izbora, sukladno strategiji otvaranja te stranke koja je htjela dokazati da je prekinula s islamističkim korijenima i da odsad pripada desnom centru.

Među njima je Ertugrul Gunay, ministar kulture i turizma koji je u stranku došao iz socijaldemokratske oporbe.

U vladi su i Zafer Caglayan, ministar industrije i trgovine i Mehmet Simsek, državni ministar zadužen za gospodarstvo.

U novoj vladi, kao i u prethodnoj, sjedi i jedna žena, državna
ministrica Nimet Cubukcu.

Nova vlada koja će se prvi put sastati na sjednici ministarskog
vijeća u srijedu navečer, trebala bi idućeg tjedna bez teškoća dobiti povjerenje parlamenta u kojemu većinu ima AKP i preuzeti vlast na pet godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene