Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turski parlament glasao za feredže na fakultetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski parlament glasovao je za ustavni amandman kojim se studenticama dopušta nošenje feredže na fakultetima, što neki Turci doživljavaju kao prijetnju tradicionalnoj odvojenosti crkve i države.

Sa 401 glasom za i 110 protiv zastupnici su glasovali za vladin amandman na sekularni ustav. Vlada ga obrazlaže željom da turski državljani uživaju sve vjerske slobode i potrebom usklađivanja s europskim smjernicama o ljudskim pravima.

Pročitajte i ovo Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris Slika nije dostupna Infiltracija vehabija Djevojka s maramom prestrašila beogradske studente

Drugi i završni krug glasovanja najavljen je za subotu.

Vladu podupire oporbena nacionalistička stranka i zajedno imaju više od nadpolovične većine u parlamentu s 550 zastupnika.

Pitanje feredže kamen je spoticanja u Turskoj oko kojeg se
stanovništvo podijelilo na one koji smatraju da se zabranom nošenja krše vjerske slobode muslimana i na one koji strahuju da bi ukidanje zabrane unazadilo sekularni obrazovni sustav.

Velika većina od 80 milijuna stanovnika Turske su muslimani, no podijeljeni su oko shvaćanja uloge islama u politici i svakodnevnom životu.

Sekularisti smatraju da je pokrivanje glave i lica politički stav i
da mu nije mjesto u školama. Također se boje da bi ukidanje zabrane nošenja feredže na sveučilištima prisililo sve studentice da prekriju glavu i lice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene