Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržavaju ulazak BiH u EU

TURSKA ŽELI JAČATI SURADNJU S BIH 'Među nama nema nesuglasja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić iskazao je zahvalnost Turskoj na suradnji na planu borbe protiv terorizma.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je srijedu u Sarajevu kako je njegova zemlja iznimno zainteresirana za stanje u Bosni i Hercegovini te je najavio potporu njenom učlanjenju u NATO i Europsku uniju, jačanje gospodarske suradnje, ali i nastavak zajedničkih aktivnosti u borbi protiv terorizma.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nastavio prijetiti Milorad Dodik poslao zabrinjavajuće poruke iz Bjelorusije: "Ako visoki predstavnik EU intervenira..." Recep Tayyip Erdogan Izbori u Turskoj Turski autokrat odgovara mnogima: Erdoganov poraz mogao bi biti loša vijest za Europsku uniju

"Turska je do sada 141 osobu iz BiH vratila natrag sa svog teritorija zbog sumnje u njihovu povezanost s terorizmom", kazao je Erdogan na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Asad: Pomoć Turske bila odlučujuća za zauzimanje Idliba

Erdogan je kazao kako je u Tursku dospjelo čak 14 tisuća osoba iz različitih država za koje se sumnja da su povezane s terorizmom. Riječ je o osobama za koje su prikupljene obavještajne informacije da su preko teritorija Turske pokušale doprijeti do ratišta u Siriji i Iraku i tamo se pridružiti terorističkim skupinama.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić iskazao je zahvalnost Turskoj na suradnji na planu borbe protiv terorizma.

"Među nama nema nesuglasja. Na sličan način gledamo na međunarodne prilike, a zajednički nam je interes i borba protiv terorizma", kazao je Ivanić dodajući kako su i o tom problemu u Sarajevu predstavnici državnog vrha dvije zemlje razmijenili informacije.

"Iznimno je značajna uloga Turske u borbi protiv terorizma. Ona na svojim granicama trenutačno ima najnestabilniji prostor na svijetu, no s tim se dobro nosi", ocijenio je Ivanić.

No i predsjedatelj Predsjedništva BiH i turski predsjednik u srijedu su inzistirali na gospodarskom značenju Erdoganova posjeta Sarajevu.

Erdogan je u Sarajevo došao prvi put nakon što je izabran za predsjednika Turske, no ranije je kao premijer svoje države često boravio u BiH, a poznato je kako održava iznimno bliske odnose s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

"Ovaj je posjet za nas veoma važan i očekujemo da doprinese značajnom razvoju odnosa dvije zemlje", kazao je Erdogan, kojega je u Sarajevu pratila veća skupina ministara turske vlade te gospodarstvenika iz njegove zemlje. Podsjetio je kako je obujam trgovinske razmjene dvije zemlje sada na godišnjoj razini od oko 500 milijuna dolara te da je namjera značajno je povećati.

Europski parlament pozvao Tursku da prizna genocid nad Armencima

U planu su vojna, politička, kulturna i turistička suradnja, uključujući tu proširenje kapaciteta sarajevske zračne luke, najavio je Erdogan.

"Turska će nastaviti podupirati učlanjenje BiH u NATO, kao i u Europsku uniju, a na gospodarskom planu radit ćemo na jačanju investicija", kazao je turski predsjednik ističući kako BiH privlači najviše turskih investicija u regiji imajući u vidu broj njenih stanovnika.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivanić Erdogana je opisao kao dobrog poznavatelja stanja u BiH i čelnika prijateljske zemlje koja je u svim proteklim godinama nesebično pomagala.

Podsjetio je kako je humanitarna organizacija turske vlade "Tika" u BiH do sada realizirala 700 projekata obnove vrijednih 150 milijuna eura.

Ivanić je kazao kako je Turska upravo otvorila mogućnost uvoza sirovog mesa iz BiH uz plasman oko deset tisuća tona godišnje, što bi za BiH bila velika stvar.

Tijekom Erdoganova boravka u Sarajevu potpisano je nekoliko međudržavnih ugovora i memoranduma o suradnji, a turski je predsjednik nazočio i potpisivanju ugovora o komercijalnim kreditima vrijednim 50 milijuna eura koje je turska Ziraat banka odobrila tvrtkama u BiH za poticanje poduzetništva.

"Ovo su značajne investicije", kazao je Erdogan dodajući kako je to konkretni dokaz spremnosti na suradnju na gospodarskom planu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene