Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Clinton za bolje odnose sa susjedima

Turska želi da Afganistan i Pakistan smanje nepovjerenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska se nada kako će razgovori između predsjednika Pakistana i Afganistana, kojima je ona danas domaćin u Istanbulu, smanjiti njihovo duboko uzajamno nepovjerenje i započeti novo razdoblje suradnje između dviju susjednih zemalja.

Bilateralni odnosi dviju zemalja pokvareni su optužbama da jedna drugoj pomažu neprijatelje a afganistanski dužnosnici govore kako sumnjaju da pakistanska obavještajna služba podupire talibane i njihove saveznike u pobuni, mrežu Haqqani.

Jedan turski dužnosnik je navevši da se pogoršava regionalno ozračje dodao: 'Možda je došlo vrijeme da to pokušamo obrnuti'. 'Osjećamo da oni imaju iskrenu želju da razgovaraju međusobno jer uviđaju da ovaj trend ne pomaže niti jednome od njih', rekao je taj dužnosnik uoči summita u utorak između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia, pakistanskog predsjednika Asifa Zardaria i turskog predsjednika Abdullaha Gula.

U posljednje vrijeme se mnogo nagađa o uvlačenju talibana i skupine Haqqani u pregovore kako bi se okončale borbe u Afganistanu što je sve hitniji cilj kako se bliži povlačenje američkih postrojbi iz te zemlje do kraja 2014. Karzai je, ističući time afganistanske sumnje da Islamabad podupire talibane, rekao kako bi bilo koji pregovori u kojima bi sudjelovao trebali biti s Pakistanom. Značajno je da će se zapovjednik pakistanske vojske general Ashfaq Kayani sastati sa svojim afganistanskim kolegom na rubu ovog šestog summita između triju čelnika.

Sa svoje strane Karzai je zabrinuo Pakistan potpisavši početkom ovoga mjeseca ugovor o strateškom partnerstvu s glavnim pakistanskim suparnikom Indijom potičući stara pakistanska strahovanja da će biti okruženi neprijaznim susjedima na svojim zapadnim i istočnim granicama.

Nakon trilateralnih razgovora održat će se regionalna konferencija o Afganistanu na kojoj će među ostalima sudjelovati indijski ministar vanjskih poslova S.M. Krishna i njegovi kolege iz Francuske i Njemačke. Američka državna tajnica Hillary Clinton otkazala je putovanje u Istanbul i sudjelovanje na konferenciji zbog lošeg zdravlja njezine majke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) uklonjena prepreka Kraj frustracijama: Turska je podržala ulazak Švedske u NATO

No Clinton je istaknula kako Turska mora učiniti više kako bi učvrstila svoj demokratski napredak i izgladiti svoje napete odnose sa susjedima poput Izraela ako želi postati jamac bliskoistočne stabilnosti. Govoreći o Američko-turskom vijeću u Washingtonu rekla je kako je 'tursko čudo' zabilježilo da se gospodarstvo zemlje utrostručilo tijekom proteklog desetljeća budući da su reforme otvorile kako politički tako i gospodarski sektor novoj konkurenciji. No da Ankara, koja se nada nacrtu novoga ustava u prvoj polovici 2012., mora osigurati poštivanje ljudskih prava, uključenost manjina te medijske slobode.

'Sposobnost Turske da ostvari svoj puni potencijal ovisi o njezinoj riješenosti da jača demokraciju u zemlji i potiče mir u susjedstvu', rekla je Clinton.

Sjedinjene Države i Turska ojačali su odnose budući da Turska koja je članica NATO-a preuzima istaknutiju ulogu u regiji. Ankara je pristala u rujnu prihvatiti radarski sustav za otkrivanje raketnih prijetnji izvan Europe, uključujući Iran. Vlada premijera Tayyipa Erdogana je također igrala važnu ulogu u savezu koji je predvodio NATO koji je pomogao libijskim ustanicima da sruše Moamera Gadafija a također je istaknuti kritičar krvavog suzbijanja prosvjeda u susjednoj Siriji koje provodi predsjednik Bašar al-Asad.

Turska je međutim također uzbunila Washington svojim ponekad smjelim pokazivanjem mišica koje je dovelo u krizu odnose s američkim saveznikom Izraelom. Osim toga ušla je i u opasnu pomorsku razmiricu s Ciprom zbog bušenja u potrazi za plinom.

Clinton je kazala kako Turskoj njezina nova moć pruža prigodu da pokaže 'odgovorno predvodništvo' i pozvala Ankaru da surađuje s Izraelom kako bi prevladali nesuglasice oko politike Izraela prema Palestincima te prošlogodišnje njegove akcije u kojoj je ubijeno devet Turaka na brodu aktivista koji je plovio prema Gazi. 'Zabrinuti smo pogoršanjem odnosa između Turske i Izraela', rekla je Clinton.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene