Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turska vojska upala u Irak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska vojska potvrdila je da je u četvrtak navečer pokrenula kopnenu ofenzivu uz potporu borbenih zrakoplova i ušla u sjeverni Irak gdje se bore protiv kurdskih gerilaca iz Radničke partije Kurdistana.

'Turske oružane snage koje drže do teritorijalnog integriteta i stabilnosti Iraka vratit će se kući u najkraćem mogućem roku čim ostvare svoj cilj', stoji u priopćenju glavnoga stožera turske vojske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uvjet Bagdada za dijalog Nema kompromisa: Irački vrhovni sud proglasio kurdski referendum protuustavnim Slika nije dostupna SAD ulaže velike napore u zaustavljanju Turskog napada na Irak

Svjetske agencije javljaju da je u Irak ušlo oko deset tisuća turskih vojnika.

Agencija je objavila da su Turci prešli granicu u četvrtak
navečer 19 sati po lokalnom vremenu, a prije toga su cijeli dan izvodili zračne napade na baze PKK.

SAD i Irak obaviješteni o upadu turskih snaga 

Turska je Sjedinjene Države i vlasti u Iraku unaprijed obavijestila o svom upadu preko iračke granice u potjeri za separatističkim kurdskim gerilcima, rekao je u petak glasnogovornik Bijele kuće Scott Stanzel.

"Obaviješteni smo i pozvali smo tursku vladu da ograniči svoje operacije i precizno ih usmjeri na PKK, da ograniči opseg i trajanje svojih operacija, i pozivamo ih da surađuju izravno s Iračanima, uključujući i kurdske vladine dužnosnike, kako bi najbolje odgovorili prijetnji", rekao je novinarima Stanzel.

PKK je kratica za Radničku partiju Kurdistana, koja od 80-ih godina vodi oružanu borbu za autonomnu ili neovisnu kurdsku državu na jugoistoku Turske, koristeći u borbi i baze u iračkom dijelu Kurdistana.

"To je nešto za što smo unaprijed znali. SAD se slažu s Turskom da je PKK teroristička organizacija i neprijatelj Turske, Iraka i SAD-a, i zahtijevali smo da PKK prekine s napadima na turske vojnike", rekao je Stanzel.

Stanzel nije kazao jesu li SAD imale neku ulogu u koordiniranju detalja turskog upada u sjeverni Irak.

"Kao saveznici u NATO-u, mi imamo dugoročan dogovor o razmjeni obavještajnih informacija", dodao je.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je kako SAD savjetuju Tursku da završi svoju vojnu operaciju što je prije moguće, i ograniči je na ciljeve PKK.

On je rekao da Turska sama planira i izvodi operaciju. "Naša namjera nije da budemo u sredini, naša je namjera da približimo tursku i iračku vladu", rekao je McCormack, dodajući kako SAD ima uspjeha u naporima da dvije vlade pridobije za razgovore i suradnju.

Ban Ki-moon poziva na poštivanje tursko-iračke granice

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-mon pozvao jeTursku da poštuje granicu s Irakom i zatražio da kurdski gerilci prestanu iz sjevernog Iraka upadati na turski teritorij.

"Glavni tajnik je zabrinut zbog eskalacije napetosti duž tursko-iračke granice. On je ponovio poziv na najveću suzdržanost i poštivanje međunarodne granice između Turske i Iraka", stoji u priopćenju što ga je objavila tiskovna služba UN-a.

Ban je vlade Iraka i Turske pozvao na zajedničko promoviranje mira i stabilnosti duž granice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene