Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekid pregovora

TURSKA UPOZORAVA I OPTUŽUJE ''Europi će to naštetiti pet do šest puta više''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Binali Yildirim u četvrtak je upozorio Europu da će bez pomoći Ankare biti "preplavljena" valom migranata te dodao da bi prekid pregovora s EU-om donio više štete bloku nego Turskoj.

"Mi smo jedan od čimbenika koji štite Europu. Ako izbjeglice prođu oni će preplaviti Europu i i preuzeti ju, a Turska to sprečava", rekao je Yildirim u izjavi za televiziju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović nova objava Milanović se obrušio na jednu skupinu građana: "Hrvatska granica je sveta, za nju se u ratu ginulo. Nemojmo biti bedaci" U kombiju hrvatskih registarskih oznaka bila su 22 državljana Turske Uhvaćeni kod Velike Kladuše Nevjerojatno: U kombi nagurao 22 migranta pa ih pokušao prevesti preko granice

"Prihvaćam da će prekid veza naštetiti Turskoj, ali on će Europi naštetiti pet do šest puta više", rekao je.

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u četvrtak rezoluciju u kojoj traže privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom zbog nerazmjernog odgovora na neuspjeli pokušaj državnog udara.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da ta odluka Europskog parlamenta o prekidu pristupnih pregovora s Turskom "ništa ne vrijedi" te je ponovno optužio Europu da staje na stranu terorističkih organizacija.

EU postaje sve kritičniji spram Turske koja je otpustila ili suspendirala s položaja više od 110.000 ljudi, od vojnika, akademika, sudaca, novinara do kurdskih čelnika, zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u srpnju.

EU je u ožujku obećao ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njenu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprječavanju migranata da krenu prema obalama Europe.

Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine mogao organizirati referendum o pregovorima s Unijom.

Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku suradnju u migrantskoj krizi.

Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu.

Turska je započela pregovore još u listopadu 2005., ali nije daleko odmakla. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene