Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslaganje sa zakonom o obrazovanju

Turska: Policija vodenim topovima rastjerivala prosvjednike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska je policija u četvrtak pucala iz vodenih topova i suzavcem rastjerivala nekoliko tisuća prosvjednika koji već drugi dan u glavnome gradu izražavaju neslaganje sa zakonom o obrazovanju jer sekularne stranke kažu da je osmišljen tako da potiče islamsko obrazovanje.

Reutersov očevidac kaže da prosvjednici bacaju kamenje na specijalce, a oni rastjeruju prosvjednike kojima je odbijen zahtjev da idu do parlamenta u centru Ankare. Okršaji još traju u sporednim ulicama.

Zasad nema vijesti o uhićenjima ili žrtvama među prosvjednicima među kojima je bilo mnogo javnih službenika i učitelja, a skup je organizirala konfederacija sindikata javnih djelatnika.

Parlament žestoko raspravlja o prijedlogu zakona koji bi zamijenio zakon iz 1997., donesen uz potporu vojske, koji je obvezno obrazovanje produžio s pet na osam godina i zabranio mlađima od 15 godina pohađanje vjerskih škola 'imam hatip'.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg na pro-palestinskom prosvjedu u Švedskoj - 3 Uoči Eurosonga Policija odvela Gretu Thunberg s propalestinskog prosvjeda: "Nećemo dopustiti da si operu savjest" Demonstracije Podržali ih predsjednikovi sinovi Deseci tisuća ljudi prosvjedovali u Turskoj: "Smrt Izraelu, van iz Palestine"

Izborno proučavanje Kurana

Zastupnici su u četvrtak prihvatili prijedlog stranke AK premijera Tayyipa Erdogana da se ponudi izborno proučavanje Kurana i života proroka Muhameda za učenike od 10 do 18 godina. Očekuje se da parlament prihvati taj prijedlog, a stranka AK ima dovoljnu većinu da ga izglasa.

Zakon iz 1997. doveo je do oštrog pada broja škola 'imam hatip' u kojima se školuju imami, a kakvu je između ostalih pohađao i Erdogan. Program tih vjerskih škola sadržava otprilike jednaku količinu društvenih i prirodnih predmeta kao i obične srednje škole. Do zakona iz 1997. učenici iz tih škola mogli su na sve turske fakultete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene