Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorit će granice

Turska i Armenija potpisale povijesni sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu i armenski ministar vanjskih poslova Eduard Nalbandian uspjeli su prevladati međusobne razmirice, potpisavši povijesni sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa, nakon što je svečanost potpisivanja odgođena zbog armenskih primjedbi, javljaju agencije.

Razmirice, koje su se pojavile ‘u posljednji čas’ zbog nekih armenskih primjedbi, kako je poslijepodne izvijestio glasnogovornik State Departmenta, prevladane su. Obje su se zemlje dogovorile da će uspostaviti diplomatske veze i otvoriti granice nakon stoljetnog neprijateljstva. Jedna od prepreka normalizaciji odnosa je protivljenje nacionalista obiju strana. Otomanske su vlasti ubile oko milijun i pol Armenaca tijekom Prvoga svjetskog rata što moderna turska država ne želi priznati kao genocid.

Pročitajte i ovo Nikol Pashinyan i Vladimir Putin Drastična promjena Novi udarac za Putina - država saveznica okreće mu leđa, žele u američki tabor: "Moskva nas je iznevjerila" Vladimir Putin sporazum o odanosti Putinovo ministarstvo pripremilo poseban zakon za strance: Ovo nikako ne smiju napraviti

Hilton se vratila po kolegu

Svečanost potpisivanja kasnila je gotovo tri i pol sata. U vrijeme predviđeno za ceremoniju potpisivanja na Sveučilištu u Zuerichu u zgradu nisu došla američka i armenska izaslanstva. Američka državna tajnica Hillary Clinton ‘vratila se’ u hotel, kazao je američki glasnogovornik Ian Kelly, kako bi s armenskim kolegom Eduardom Nalbandijanom pokušala riješiti problem. Ceremonija je umjesto u 17 obavljena u 20.20 sati po mjesnome vremenu. Uz američku državnu tajnicu, prisustvovali su joj ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene