Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pomolu sukob?

Turska dignula borbene avione zbog novog grčkog ministra obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki novi nacionalistički ministar obrane natjerao je starog grčkog neprijatelja Tursku da u petak digne borbene zrakoplove jer je tek nekoliko dana od preuzimanja dužnosti preletio nenaseljene otočiće uz tursku obalu zbog kojih je i 1996. gotovo izbio rat tih dviju zemalja.

Turski avioni uletjeli su u grčki zračni prostor u kojem su ih dočekali grčki mlažnjaci jer je ministar obrane Panos Kamenos s čelnicima vojske helikopterom letio nad otokom Imiom i bacio vijenac u znak sjećanja na trojicu grčkih časnika koji su prije 19 godina ondje poginuli u helikopterskoj nesreći, objavilo je grčko ministarstvo obrane.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Strašni prizori na Rodosu Strah i nevjerica FOTO Prizori koji slamaju srca! Grčka, Turska, Alžir u plamenu: "Ovo je poput biblijske katastrofe"

Kamenos vodi malu desničarsku stranku euroskeptičnih Nezavisnih Grka, a incident u petak pokazuje da će u vezi s pitanjima koja nisu povezana sa zajedničkom željom da Grčka izađe iz programa štednje biti napetosti u odnosima unutar koalicije koju je s tom strankom sklopila Siriza, stranka novoga grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa.

Grčka odbila trojku!

Otok Imiu Turci zovu Kardak, a leži sedam kilometara od turske obale. Grčka i Turska obje su članice NATO-a, a višegodišnji spor oko suvereniteta nad tim otocima doveo ih je 1996. na rub rata.

"Ministar obrane otišao je onamo da pokaže patriotizam i oda počast onima koji su ondje umrli", rekla je glasnogovornica Nezavisnih Grka Marina Kisoveloni. "Nitko to nije učinio zadnjih 19 godina".

Ankara nije potvrdila da su njezini zrakoplovi ušli u grčki zračni prostor. "Naša je strana poduzela sve nužne mjere, ali naš zračni prostor nije narušen pa nema potrebe za reakcijom", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene