445112
445112
445112
445112
445112

Turska će se povući iz dogovora s EU-om o migrantima ako ne bude bezviznog režima

  • , 31.07.2016., 22:50
  • Autor:
  • komentara

Turska će morati istupiti iz svojeg sporazuma s Europskom unijom o zaustavljanju priljeva migranata u Uniju ako EU ne usvoji bezvizni režim za Turke, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

 
 
 
 
Svjetski dan izbjeglica (Foto: PR) - 4
Svjetski dan izbjeglica (Foto: PR) - 4

Bezvizni pristup EU-u, glavna nagrada za suradnju Ankare u zaustavljanju priljeva migranata u Europu, predmet je odgađanja zbog spora oko turskog protuterorističkog zakona i Ankarine žestoke reakcije nakon propalog puča.

Cavusoglu je rekao njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung da je sporazum o suzbijanju migrantskog priljeva funkcionirao zbog "veoma ozbiljnih mjera" koje je poduzela Ankara.

"No sve to ovisi o ukidanju zahtjeva za vizom za naše građane, što je također jedna od točaka sporazuma od 18. ožujka", rekao je Cavusoglu u unaprijed objavljenim ulomcima izjave koja će biti objavljena u broju od ponedjeljka.

"Ako ne dođe do vizne liberalizacije, bit ćemo prisiljeni povući se iz dogovora o vraćanju (migranata) i sporazuma od 18. ožujka", rekao je dodajući kako turska vlada očekuje točan datum vizne liberalizacije.

"Mogao bi to biti početak ili sredina listopada, ali čekamo na čvrst datum".

Europski povjerenik Guenther Ottinger rekao je nedavno kako ne vidi da će EU dati Turcima mogućnost putovanja bez viza ove godine zbog žestokog odgovora Ankare nakon propalog vojnog puča sredinom srpnja. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se