457043
457043
457043
457043
457043

Turska bi iduće godine mogla odlučivati o pristupanju EU-a na referendumu

  • , 14.11.2016., 15:30
  • Autor:
  • komentara

Turska bi iduće godine mogla održati referendum na kojem će se odlučivati hoće li nastaviti s pregovorima o ulasku u Europsku uniju, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan, ponovivši time svoje upozorenje da se Bruxelles "treba odlučiti" oko turskog pristupanja.

 
 
 
 
Građani Turske zasićeni su pregovorima koji s EU traju već više od 50 godina (Foto: AFP)
Građani Turske zasićeni su pregovorima koji s EU traju već više od 50 godina (Foto: AFP)

Erdogan je u govoru na državnoj televiziji pozvao Turke da budu strpljivi do kraja godine nakon kojeg će se održati glasanje o članstvu u Europskoj uniji.

Također je rekao da će podržati ponovno uvođenje smrtne kazne ako parlament izglasa takav zakon, te da to pitanje može također biti na referendumu.

Taj potez bi zasigurno značio kraj turskog puta u EU, ocjenjuje Reuters.

Očekuje se da će Turska idućeg proljeća održati referendum o ustavnim promjenama koje između ostalog uključuju jačanje moći Erdoganovog ureda kako bi se stvorio predsjednički sustav sličan onome u SAD-u ili Francuskoj.

Erdogan je napao predsjednika Europskog parlamenta Martina Schultza koji je ovoga mjeseca rekao da zatvaranje oporbenih političara i nastavak čistki nakon neuspjelog puča "upitnim čine temelje održivih odnosa između EU-a i Turske".

"Što ste vi? Otkad imate ovlasti odlučivati za Tursku? Kako možete, vi koji niste Tursku primili 53 godine u EU, imati ovlasti za donošenje takve odluke?", upitao je Erodgan. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se