Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turkmenistan: I novi predsjednik nagrađuje samog sebe, gradi kult ličnosti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turkmenistanski predsjednik nagradio se predsjedničkim lancem od masivnog zlata i dijamanata koji se nosi oko vrata i izdao je novčiće sa svojim portretom povodom svog pedesetog rođendana, izvijestili su državni mediji u subotu.

Gurbanaguli Berdjmuhamedov je, poput svog autokratskog prethodnika, sebe odlikovao Odličjem domovine za svoja "izvanredna postignuća", zlatnom ogrlicom optočenom dijamantima na krupnom zlatnom lancu također obrubljenom draguljima, izvijestio je u subotu list Neutral Turkmenistan.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!"

Kao dio nagrade čelnik je dobio i 20.000 američkih dolara te 30-postotno povećanje plaće i mirovine. Izvješće ne kaže koliko je čelnik do sada zarađivao.

Vlada je također izdala posebnu ediciju po 200 prigodnih zlatnika i srebrnjaka s Berdjmuhamedovim likom, izvijestio je list.

"Svi moju napori za cilj imaju osigurati da Turkmeni vode pristojan život, da ljudima ništa ne nedostaje, da su sretni", rekao je predsjednik na svečanosti dodjele priznanja, kaže izvješće.

Bivša sovjetska srednjeazijska republika s pet milijuna stanovnika ima goleme rezerve prirodnog plina ali je pogođena raširenim siromaštvom a prosječna mjesečna plaća iznosi oko 90 dolara.

Raskošna nagrada podsjeća na one koje je primao Berdjmuhamedovljev prethodnik Saparmurat Nijazov koji je zemljom vladao dva desetljeća čeličnom šakom. Njegovao je izražen kult ličnosti, gušio svako neslaganje i potpuno nadzirao turkmensko društvo. Nijazov je primio 40 nagrada i također izdavao novčiće sa svojim likom povodom svojih rođendana.

Berdjmuhamedov je naznačio spremnost na ograničene promjene i veću otvorenost ali je obećao da će se uvelike pridržavati autoritarnog smjera koji je odredio Nijazov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene