Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve u njegovim rukama

Erdogan grabi prema potpunoj vlasti: 'Želi se prikazati kao spasitelj Turske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Tayyip Erdogan Europskoj uniji poručio je kao Turska neće mijenjati antiterorističke zakone u zamjenu za bezvizni režim prema državljanima svoje zemlje, objavio je BBC.

Europska unija od Turske je zatražila da promjeni pojedine zakone kao uvijet za ukidanje viza za turske državljane. Na to im je predsjednik Tayyip Erdogan kazao: 'Vi idite svojim putem, mi ćemo svojim'.

Pročitajte i ovo Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon Ilustracija Rijedak prizor Prvi sastanak nakon 14 godina: Nakon žestokih svađa sjeli za stol, povezalo ih važno pitanje

Ukidanje viza za turske državljane prilikom putovanja u zemlje članice Europske unije, dio je plana za zaustavljanje imigrantskog vala. Naime, milijuni izbjeglica koji se nalaze u Turskoj, te migranti iz azijskih zemalja, preko Grčke su ulazili u članice Europske unije, što je dogovorom s Turskom zaustavljeno.

Velik dio dogovora je postignut, a pregovore je vodio premijer Ahmet Davutoglu. Međutim on je jučer podnio ostavku.

Što bi mogla značiti ova Erdoganova poruka, pitali smo politologa i stručnjaka za Bliski istok Vedrana Obućinu. On podsjeća da je ovakvih izjava iz Turske bilo i prije. 'To je dio utvrđene taktike turskog vrha, u kojem Erdogan nastoji sebe prikazati kao spasitelja Turske', kaže Obućina.

Najava o polasku 'svojim putem' dolazi u jeku ostavke turskog premijera Ahmeta Davutogluja koji je bio veoma naklonjen zapadu. 'Erdogan je frustriran, jer je politikom Davutoglu približavao Tursku u tom smjeru suradnje, dok Erdogan Tursku više doživljava kao predvodnika islamskog svijeta nego članicu EU', podsjeća Obućina te dodaje da se očekuje da će turskom političkom sustavu na kongresu vladajuće stranke AKP 22. svibnja biti otvoren put da predsjednik Turske dobije izvršne ovlasti.

'Istina je da Turska drži Europu kao određenog taoca što se tiče migrantskog vala i u svakom trenutku oni mogu poslati izbjeglice prema Europi', rekao je Obućina. Što se tiče Erdoganove izjave, naš sugovornik napominje da bi se sada mogao početi tražiti neki kompromis i da će Turska biti spremna na taj kompromis, jer su se slične situacije već i događale.

Želi ubrzati ustavne promjene

Recep Tayyip Erdogan rekao je da želi ubrzati održavanje referenduma na kojem će se odlučivati o ustavnim promjenama potrebnima kako bi se u zemlji uveo predsjednički sustav.

Samo predsjednički sustav može ponuditi "jamstvo za stabilnost" u zemlji, kazao je u petak Erdogan, dan naakon što je premijer Ahmet Davutoglu objavio da podnosi ostavku na dosadašnju dužnost.

Erdogan je pozvao članove vladajuće Stranke pravde i razvoja, čiji je predsjednik, da ponude nacrt ustavnog amandmana što je prije moguće.

Uvođenje predsjedničkog sutava, najvažniji Erdoganov cilj, kritičari smatraju pogubnim za demokraciju u zemlji.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene