Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspisana tjeralica

Tuniski ministar: Brahmi ubijen istim oružjem kao i Belaid!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tuniski ministar unutarnjih poslova rekao je u petak da je oporbeni političar Mohamed Brahmi ubijen istim oružjem kojim je prije šest mjeseci ubijen Šokri Belaid, vođa Brahmijeve stranke, a za atentat je optužio salafističku skupinu.

Brahmi je ubijen u četvrtak što je u glavnome gradu Tunisa potaknulo silovite prosvjede protiv vlade koju vode islamisti.

"I Belaid i Brahmi ubijeni su iz automatskog 9-milimetarskog oružja", rekao je ministar Lotfi Ben Džedu.

Za glavnog osumnjičenika imenovao je tvrdolinijskog salafista Bubakara Hakima osumjičenog i za krijumčarenje oružja iz Libije.

Ben Džedu je rekao da su vlasti identificirale 14 salafista osumnjičenih za upletenost u ubojstvo Šokrija Belaida. Vjeruje su su većina njih članovi Ansar al-Šarije, lokalne tvrdolinijske islamističke skupine.

Ansar al-Šarija je najradikalnija islamistička skupina koja se pojavila u Tunisu nakon pada sekularnog diktatora Zinea al-Abidina Bena Alija 2011.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ubijen je Krvavi napad u Francuskoj: Muškarac nožem napao ljude, ubio jednu osobu Ivan Bulj izišao iz zatvora Ubojica na slobodi Ivan Bulj, koji je prije 22 godine ubio 17-godišnju Anđelu, izišao iz zatvora: "Nevin sam. Svakako ću se vratiti u Sinj''

>> Tunis: Ubijen jedan od vodećih oporbenjaka

Tunisku vladu vodi umjerena islamistička skupina Enahda, no salafisti žele veću ulogu vjere u državi što budi zabrinutost sekularne elite koja strahuje za individualne slobode, ženska prava i demokraciju.

Vođa Ansar al-Šarije Saifalah Benahsin, poznat kao Abu Ljad, borio se za terorirističku mrežu Al Kaidu u Afganistanu. Policija je za Ijadom raspisala tjeralicu jer ga sumnjiči da je mozak napada na američko veleposlanstvo u rujnu.

Belaidovo ubojstvo 6. veljače izazvalo je najgore prosvjede od tuniskog Arapskog proljeća prije dvije godine.

Ministar je rekao kako nema dokaza da je neka politička stranka upletena u Brahmijevo ubojstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene