Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjeda u drugom krugu

Tunis dobio novog predsjednika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši tuniški premijer Bedži Kaid Esebsi pobijedio je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Tunisu s osvojenih 55,68 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo, prenose agencije.

Esebsi je u drugom krugu pobijedio svog glavnog protukandidata i trenutnog obnašatelja dužnosti tuniškog predsjednika Monsefa Marzukija, koji je osvojio 44,32 posto glasova.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Policija, sigurnost, ilustracija - 4 "To vam ide po ciklusima" Tko prijeti državnom vrhu? Šef SOA-e u Dnevniku Nove TV progovorio o prijetnjama Milanoviću

Predsjednički izbori smatraju se posljednjim korakom Tunisa u tranziciji prema punoj demokraciji nakon svrgavanja diktatora Zinea El-Abidinea Ben Alija početkom 2011., prenosi Reuters.

Ipak, nakon proglašenja Esebsijeve izborne pobjede u gradu Hammi na jugu Tunisa izbili su prosvjedi protiv Esebsija, kandidata sekularne stranke Nida Tunis, koji je tijekom Ben Alijeve vladavine obnašao visoke političke dužnosti.

Esebsi je bio premijer zemlje nakon rušenja Ben Alijeva režima, od veljače 2011. do parlamentarnih izbora u prosincu iste godine na kojima je pobijedila islamistička stranka Enahda.

Tuniška policija je ispalila suzavac u Hammi nastojeći rastjerati nekoliko stotina mladih koji su palili automobilske gume i blokirali ulice prosvjedujući na taj način protiv Esebsija.

Zemlja koja je postala najveći izvor džihadista IS-a!

"Nekoliko stotina mladih ljudi koje je razgnjevila jučerašnja Esebsijeva izjava o izbornoj pobjedi, palilo je automobilske gume. Policija je među njih najprije bacila suzavac, a potom ih nekoliko privela. Sve trgovine su zatvorene, a prosvjednici izvikuju - Ne starom režimu", rekao je jedan očevidac.

Esebsi je proglasio pobjedu još u nedjelju navečer, što su tada pristalice aktualnog prijelaznog predsjednika Marzukija odbacile u očekivanju službenih rezultata.

Esebsi ima 88 godina i kandidat je sekularne stranke Nida Tunis koja je na parlamentarnim izborima u listopadu s vlasti smijenila islamističku Enahdu. U prvom je krugu osvojio 39,5 posto glasova, a 75-godišnji Marzuki, bivši borac za ljudska prava, osvojio je 33,4 posto.

Riječ je o prvim izravnim predsjedničkim izborima od revolucije - Marzukija je na dužnost postavio parlament nedugo nakon prvih demokratskih izbora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene