Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brže od vjetra i mora

Tune prenijele radijaciju iz Fukushime u Kaliforniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niske razine nuklearnog zračenja iz japanske nuklearne elektrane Fukushima, oštećene u tsunamiju prošle godine, zabilježene su kod plavoperajnih tuna pred kalifornijskom obalom što naznačuje da su te ribe prenijele radioaktivne elemente preko Pacifičkog oceana brže od vjetra ili mora.

Male količine cezija-137 i cezija-134 pronađene su kod 15 tuna ulovljenih blizu San Diega u kolovozu 2011. godine, oko četiri mjeseca nakon što su ti elementi dospjeli u more pred istočnom obalom Japana, izvijestili su znanstvenici u ponedjeljak.

To je više mjeseci prije no što su vjetar i more donijeli ostatke iz elektrane u vode pred Aljaskom i sjeverozapadnom pacifičkom obalom. Količina nađenog radioaktivnog cezija ne smatra se štetnom po ljude ako je konzumiraju, rekli su istraživači u studiji u časopisu "Proceedings" američke nacionalne akademije znanosti.

Pročitajte i ovo Poplava u Los Angelesu - 1 Nesvakidašnji prizor Uraganska oluja pogodila Kaliforniju: Klizišta i poplave paralizirale više od pola milijuna domova Nuklearna elektrana Fukushima 2011. godine Japan prvi puta izdao upozorenje za tsunami još od Fukushime: Znate li što se tada dogodilo?

>> Većina radijacije iz Fukushime u granicama dopuštenog

Ne iznoseći konačan sud o sigurnosti ribe za konzumaciju, glavni autor studije Daniel Madigan sa stanfordskog sevučilišta, napomenuo je da zabilježeni iznos radiokativnog ametrijala mnogo manji od propisanog japanskog ograničenja.

"Nikome ne bih govorio što je sigurno za jesti a što nije. Jasno je da neki ljudi smatraju da je bilo koja razina radioaktivnosti, po njima, loša i žele je izbjeći. No u usporedbi kolika je prirodno i što su utvrđena sigurnosna ograničenja, to uopće nije velika količina", rekao je Madigan u telefonskom razgovoru za agenciju Reuters. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene