Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZVUČI NEVJEROJATNO

ZELENO ZLATO Dokaz da novac ipak može rasti na grani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča iz Etiopije dokazuje da bi novac stvarno mogao rasti na grani.

'Čovjek na čijoj zemlji raste bambus je bogat čovjek', rekao je Adane Berhe, CEO predsjednik Ådal IndustriAL PLC, koji pomaže izgraditi novu industriju.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Ilustracija nepoštene trgovačke prakse? AZTN pokrenuo upravni postupak protiv poznatog trgovačkog lanca

Nedavno je putovao u Kinu kako bi prikupio znanja i vještine potrebne za korištenje novih alata i opreme za proizvodnju i distribuciju bambusa. Za pokretanje novog tržišta odabrao je Afriku, zemlju bogatu biljkama bambusa, a kako kaže, osim njega u afrički kontinent i novu industriju uložila je i Kina. Međunarodna mreža proizvodnje bambusa i ratana (INBAR) otvorila je ured u glavom gradu Etiopije, Addis Abebi.

'Kina ima potrebnu tehnologiju, kapital kao i tržišta. Etiopija pak ima potrebne sirovine', rekao je Fu Jinhe, regionalni koordinator za INBAR.

Ova suradnja, smatra Berhe, mogla bi biti pun pogodak. Kina i Etiopija mogle bi zajedno proizvoditi visoko kvalitetne proizvode namijenjene međunarodnom, ali i unutarnjem tržištu.

INBAR procjenjuje da je globalno tržište bambusa vrijedno oko 60 milijardi dolara i svakodnevno raste. Mnogi u ovome vide veliki potencijal za razvoj i širenje etiopskih tvrtki i potencijalno veliki poticaj za šire gospodarstvo.

Trgovina bambusa mogla bi biti profitabilnija od trgovine drvom, a zbog činjenice da je bambus jedna od najbrže rastućih biljaka na svijetu, koja u samo jednom danu može izrasti više od jednog metra, mnogi ovoj industriji predviđaju veliki uspjeh, piše CNN.

Također, bambus se može koristiti u svemu od proizvodnje namještaja do toga da služi kao papir za pisanje. Mnogi se nadaju da će ova industrija pomoći razvoju Afrike.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene