Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori na Bliskom istoku

Nema sloge u europskoj diplomaciji oko Trumpove odluke o Jeruzalemu

Prosvjedi zbog Jeruzalema (Foto: AFP)
Prosvjedi zbog Jeruzalema (Foto: AFP) Foto: Afp
Francuska je u petak objavila da se SAD isključio s Bliskog istoka priznajući Jeruzalem glavnim gradom Izraela, dok vodeća europska diplomatkinja ustraje u tome da Washington ostaje važan posrednik u vrijeme dok se Europa muči oko zajedničke diplomatske pozicije o tom pitanju.

Oduka američog predsjednika Donalda Trumpa da preseli američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem oživjela je stare napetosti među članicama EU-a koje žele mir na Bliskom istoku, ali neke više simpatiziraju Izrael, a druge Palestince.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

"Čuo sam od nekih, uključujući gospodina Tillersona, da će se stvari riješiti s vremenom i da je vrijeme za pregovore. SAD je dosad mogao imati ulogu posrednika u tom sukobu, ali se ovime isključio", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, misleći na američkog državnog tajnika Rexa Tillersona koji se nalazi u Parizu nakon posjete Bruxellesu i Beču.

"Činjenica je da su sami i izolirani u ovom pitanju", rekao je Le Drian za radio Inter.

Dok je Velika Britanija usredotočena na izlazak iz EU-a, Francuska pokušava predvoditi Europu u pregovorima na Bliskom istoku, organiziravši u siječnju mirovnu konferenciju.

No, europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je ta koja predstavlja Uniju u bliskoistočnom kvartetu u kojem su SAD, UN, EU i Rusija.

Ona se u četvrtak založila za jačanje diplomatskih napora Unije s Rusijom, SAD-om, Jordanom i drugima kako bi se osiguralo da Jeruzalem bude i glavni grad Palestinaca.

Dodala je i kako je "uloga Sjedinjenih Država ključna".

No, Mađarska je blokirala planiranu izjavu 28 država članica kao odgovor na Trumpovu objavu, ostavljajući Mogherini da sama odbaci američki potez.

Češko ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak navečer najavilo da će razmotriti premještanje svog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, što su brojni u Izraelu doživjeli kao potporu Praga Trumpovoj politici.

Mogherini je, međutim, u petak rekla daju je češki ministar Lubomir Zaoralek uvjerio da to "definitivno nije čin potpore odluci američke administracije".

"Uvjerio me je da Češka ostaje čvrsto uz zajedničku europsku poziciju", rekla je Mogherini na zajedničkoj konferenciji za novinare s jordanskim ministrom vanjskih poslova.

Prag prihvaća izraelski suverenitet samo nad zapadnim Jeruzalemom, kažu diplomati.

Palestinci žele da glavni grad njihove buduće države bude istočni Jeruzalem, koji je Izrael okupirao 1967. i kasnije ga pripojio što međunarodna zajednica nikada nije priznala. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene