454860
454860
454860
454860
454860

"Završit ćemo u trećem svjetskom ratu zbog Sirije ako budemo slušali Clinton"

Američki republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump rekao je u utorak da bi plan demokratske kandidatkinje Hillary Clinton za Siriju "vodio Trećem svjetskom ratu" zbog mogućnosti sukoba s vojnim snagama Rusije koja posjeduje nuklearno oružje.

 
 
 
 
Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

U intervjuu usredotočenom prvenstveno na vanjsku politiku Trump je rekao kako je poraz Islamske države viši prioritet nego uvjeriti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da odstupi, umanjujući važnost dugogodišnjeg cilja američke politike.

Trump je zapitao kako bi Clinton pregovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što ga je demonizirala, okrivio predsjednika Baracka Obamu za pogoršanje odnosa SAD-a i Filipina pod njegovim novim predsjednikom Rodrigom Duterteom, požalio se na nedostatak jedinstva republikanaca u potpori njegovoj kandidaturi te rekao kako bi lako pobijedio na izborima kad bi ga stranački čelnici podržali.

"Da imamo stranačko jedinstvo, ne bismo mogli izgubiti ove izbore od Hillary Clinton", rekao je.

"Clinton ima agresivan stav"

Govoreći o sirijskom građanskom ratu Trump je rekao da bi Clinton uvukla Sjedinjene Države u svjetski rat agresivnijim stavom prema rješavanju sukoba.

Clinton je pozvala na uspostavu zona zabrane leta i "sigurnih zona" na tlu kako bi se zaštitili civili neborci. Neki analitičari strahuju da bi zaštita tih zona mogla dovesti Sjedinjene Države u izravan sukob s ruskim borbenim zrakoplovima.

"Ono što trebamo učiniti je usredotočiti se na ISIS. Ne trebamo se usredotočiti na Siriju", rekao je Trump. "Završit ćete u trećem svjetskom ratu zbog Sirije ako budemo slušali Hillary Clinton", rekao je Trump.

"Ne borite se više protiv Sirije, borite se protiv Sirije, Rusije i Irana, shvaćate? Rusija je zemlja s nuklearnim oružjem, ali zemlja kod koje nuklearne bombe funkcioniraju za razliku od drugih zemalja koje samo pričaju", rekao je.

"Assad jači nego prije tri godine"

Trump je rekao kako je Assad sada mnogo jači nego što je bio prije tri godine. Kazao je kako je prisiliti Assada da ode manje važno nego poraziti Islamsku državu.

"Assad je sekundaran, za mene, prema ISIS-u", rekao je.

Glede Rusije Trump je ponovno kritizirao postupanje Clinton u američko-ruskim odnosima dok je bila državna tajnica te rekao kako njezina žestoka kritika Putina navodi na pitanje "kako će se vratiti i pregovarati s ovim čovjekom kojega je načinila tako zlim", ako postane predsjednica. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se