Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu vatra i bijes?

Američki predsjednik Trump zaprijetio: Sjeverna Koreja treba biti vrlo nervozna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump pojačao je svoju retoriku protiv Sjeverne Koreje u četvrtak rekavši da bi ta zemlja trebala biti "vrlo, vrlo nervozna" čak i ako pomisli na napad na SAD ili njegove saveznike, nakon što je Pjongjang objavio da razmatra plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama.

"Narod ove zemlje siguran je. Naši su saveznici sigurni. I reći ću vam ovo: Sjeverna Koreja bolje neka razmisli što radi ili će ju snaći nevolja kao malo koju zemlju u svijetu", rekao je Trump novinarima u New Jerseyju, gdje se sastao sa svojim dužnosnicima za sigurnost.

Pročitajte i ovo Screenshot Vučić oduševljen Srbi bijesni, Trumpov zet u Beogradu želi graditi luksuzne nebodere: "To je van pameti graditi na tom mjestu" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

Daleko od ublažavanja tona nakon što je u utorak rekao da će svaka prijetnja Pjongjanga biti "dočekana s vatrom i bijesom kakve svijet nikad nije vidio", Trump je rekao da te izjave možda nisu išle dovoljno daleko.

"Možda to nije bilo dovoljno čvrsto. Oni to već dugo rade našoj zemlji, mnogo godina. I već je vrijeme da se netko zauzme za ljude ove zemlje i za ljude u drugim zemljama", dodao je Trump.

Upitan hoće li razmotriti preventivni napad na Sjevernu Koreju kako bi se spriječio nuklearni napad na SAD, Trump je odgovorio: "Vidjet ćemo što će se dogoditi."

"Ako Sjeverna Koreja čak i pomisli na napad na one koje volimo ili predstavljamo, ili na naše saveznike, ili na nas, trebala bi biti vrlo, vrlo nervozna. Reći ću vam nešto. I trebali bi biti vrlo nervozni. Jer će im se dogoditi stvari za koje nikad nisu mislili da su moguće", dodao je Trump.

Trump odgovara "samo na apsolutnu silu"

Sjevernokorejski mediji u četvrtak su izvijestili da će do sredine kolovoza Sjeverna Koreja napraviti plan lansiranja četiriju raketa srednjeg dometa na američki pacifički teritorij Guam i predstavit će ga svom čelniku Kim Jong Unu koji će donijeti odluku o daljnjim koracima.

Neuobičajeno detaljno izvješće o planu napada pridonijelo je nastavku eskalacije napetosti između Pjongjanga i Washingtona nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio Sjevernu Koreju da će se suočiti s odmazdom ako ne prestane prijetiti SAD-u.

Sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA nazvala je Trumpovu prijetnju "gomilom gluposti".

"Normalan dijalog nije moguć s takvim nerazumnim čovjekom i tu djeluje samo apsolutna sila", navodi agencija.

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da "pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12".

Guam kao temelj američke vojne strategije

Tropski otok Guam, najveći od Marijanskih otoka u regiji Mikronezije zapadnog Tihog oceana, smatra se američkim teritorijem od 1898. g.

Taj mali otok od samo 544 četvornih kilometara, na kojemu živi 160.000 ljudi, nalazi se oko 2000 kilometara istočno od Filipina.

Japan je izvršio invaziju na Guam nakon napada na Pearl Harbour 1941. godine, ali on je vraćen pod američku vlast 1944. i postao je velika američka vojna baza.

Guam je bio ključan u američkoj vojnoj strategiji u Korejskom ratu od 1950. do 1953., a važan je bio i tijekom Vijetnamskog rata kao baza za bombardere upućivane u misije u jugoistočnoj Aziji.

Stanovnici Guama po rođenju su američki građani, ali nemaju pravo glasovanja na američkim izborima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene