Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroži pristup prema Pakistanu

Trump više nije skeptičan: Obećao je ''borbu do pobjede''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump u svom obraćanju javnosti u ponedjeljak otvorio je vrata povećanju broja američkih vojnika u Afganistanu, u sklopu nove strategije za tu regiju, prevladavši tako svoje sumnje o tom najdužem ratu u kojem Amerika sudjeluje i obećavši "borbu do pobjede".

Trump je u svom govoru iz vojne baze u blizini Washingtona poručio kako njegov novi pristup ima cilj spriječiti da Afganistan postane sigurno utočište islamističkih militanata usmjerenih na napad na Sjedinjene Države.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Lara Trump Štednja ili osveta? "Krvoproliće u Republikanskoj stranci": Pogledajte što je napravio Trump i kako je prošla njegova snaha

Trump, koji je više puta kritizirao afganistanske strategije svojih prethodnika, naslijedio je iste izazove, uključujući ponovno uskrsnuće talibana i slabu vladu u Kabulu. On postavlja temelje za veći angažman SAD-a bez jasnog kraja na vidiku ili pružanja specifičnih mjerila za uspjeh.

Trump je proširio nadležnost američke vojske kako bi ona ciljano djelovala na militantne i kriminalne mreže. Rekao je kako američki neprijatelji u Afganistanu trebaju znati da se ne mogu nigdje sakriti i da ni jedno mjesto nije izvan dohvata američkog oružja.

"Naše će se snage boriti za pobjedu", kazao je.

U govoru s malo detalja Trump nije rekao koliko će vojnika biti dodatno poslano u Afganistan niti je dao vremenski rok za okončanje prisutnosti SAD-a u Afganistanu kao ni za pritisak na Pakistan, Indiju i NATO saveznike da pojačaju vlastite aktivnosti.

Međutim, dužnosnici su priopćili kako je potpisao ugovor s ministrom obrane Jamesom Mattisom o planu slanja oko 4.000 dodatnih vojnika na 8.400, koliko ih je sada razmješteno u Afganistanu.

Trump je najavio i stroži pristup SAD-a prema Pakistanu. Viši američki dužnosnici upozorili su kako bi mogao smanjiti sigurnosnu pomoć za Pakistan, ako ta država ne bude više surađivala u sprečavanju militanata da koriste sigurna utočišta na njezinu teritoriju. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene