Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNA REAKCIJA JAVNOSTI

Novi spektakularni gaf Donalda Trumpa nakon terorističkog napada u Barceloni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o generalu Johnu Pershingu kruži medijima zbog kontroverznih metoda koje je navodno provodio u Prvom svjetskom ratu. Iako se ta priča pokazala neistinitom, Donald Trump nastavio je govoriti o njoj i insinuirati efikasnost mučenja u 21. stoljeću.

Američki predsjednik Donald Trump u svojem je odgovoru na teroristički napad u Barceloni u četvrtak ponovno ponovio neistinitu priču o generalu Johnu J. Pershingu i strijeljanju muslimana, koja je odbačena nakon što ju je već spominjao tijekom svoje predsjedničke kampanje.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

"Proučite što je američki general Pershing radio teroristima kad bi bili ulovljeni", napisao je američki čelnik na svom profilu na Twitteru.

"Nakon toga nije bilo radikalnog islamističkog terora 35 godina!" dodao je.

Njegova se objava referira na odbačenu priču o generalu Johnu J. Pershingu, časniku iz Prvog svjetskog rata koji je prema legendi umakao metke u svinjsku krv, nakon čega ih je koristio u strijeljanju 50 muslimanskih pritvorenika.

Legenda opisuje pokušaj gušenja pobune Moro protiv američke vojske između 1899. i 1913. na Filipinima te se već raširila po internetu. Prema vjerovanju, krv svinja sprječava muslimanima put u raj u zagrobnom životu. Islamska religija zabranjuje konzumaciju svinja.

No povjesničari tvrde kako ne postoji ni najmanji razlog za vjerovanje u taj Pershingov čin. Trump je zbog širenja te priče kritiziran već tijekom svoje kampanje u kojoj je branio metode mučenja.

Washington Post piše kako ne samo da taj događaj nije istinit nego da je i Trumpova poanta o gušenju terorističke pobune brutalnim ratnim taktikama potpuno pogrešna, jer su Pershing i njegove trupe na Filipinima došli do suprotnog zaključka.

"Američka vojska shvatila je da eskalacija protuterorističkih akcija nije djelotvorna, pa su, uključujući Pershinga, krenuli s deeskalacijom", rekao je za taj američki medij povjesničar Brian M. Linn koji se bavio američkim vojnim akcijama u Aziji na početku prošlog stoljeća.

Pershing je učio Kur'an i pio čaj s lokalnim plemenskim vođama kako bi naglasio da je na Filipine, koje je SAD dobio nakon pobjede u ratu sa Španjolskom, došao da smiri nasilje, a ne da nastavi religijske sukobe prethodnih kolonizatora, piše Washington Post.

"On je puno radio na onom što bi nazvali 'osvajanjem srca i umova', te je prihvatio reforme koje su pomogle dovršetku pobune" naroda Moro, istaknuo je za te novine vojni povjesničar Lance Janda.

U mnogobrojnim reakcijama na Trumpove objave na Twitteru vezane za Barcelonu, pripadnici javnosti primijetili su da dok svijet tuguje za poginulima u tom terorističkom činu, američki predsjednik širi laž koja glorificira egzekucije muslimanskih pritvorenika.

Neki kritičari istaknuli su i kako je Trump bio brz u nazivanju tog napada terorizmom, dok mu je za to trebalo puno više nakon sličnog napada na protuprosvjedu oko skupa bijelih nacionalista u Charlottesvilleu u subotu u kojem je poginula jedna osoba. (HINA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene