456326
456326
456326
456326
456326

Trump pobijedio Clinton na ponoćnom glasovanju u New Hampshireu

  • , 08.11.2016., 10:58
  • Autor:
  • komentara

Tri mjestašca u udaljenom kutku New Hampshirea glasovala su prva na američkim predsjedničkim izborima u utorak i nakon prebrojanih svih glasova utvrđeno je da je pobjedu odnio Donald Trump s 32 glasa, dok je Hillary Clinton dobila 25 glasova.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Tri malobrojne zajednice glasovale su kada je otkucala ponoć, što je ritual koji se ponavlja svake četiri godine, a koji datira iz prve polovice 20. stoljeća.

Novinari su po brojnosti daleko nadmašili birače u Dixville Notchu, naselju na krajnjem sjeveroistoku New Hampshirea.

Clinton, kandidatkinja Demokratske stranke, pobijedila je s četiri glasa, dok je republikanac Trump osvojio dva glasa u Dixville Notchu. Pobjedu je odnijela i u mjestašcu Hart's Location, u kojemu živi četrdesetak ljudi, gdje je dobila 17 glasova, a Trump 14.

Zato su mještani Millsfielda u šumovitom dijelu New Hampshirea veliku većinu svojih glasova, 16, dali Trumpu, a Clinton samo četiri.

Millsfield se tek ove godine priključio toj praksi glasovanja.

Zakon države New Hampshire dopušta naseljima s manje od 100 stanovnika da otvore glasačka mjesta točno u ponoć. Kada svi s pravom glasa ubace listiće ili potvrde da su iskoristili mogućnost prijevremenog glasovanja ili prijave da će apstinirati, birališta se mogu odmah i zatvoriti.

Dixville Notch organizirao je svoje prvo ponoćno glasovanje 1960. Te je godine devet birača glasovalo za Richarda Nixona. Kasniji pobjednik John Kennedy nije dobio nijedan glas što je pokazalo da ti gradići glasuju prvi, ali da ne odlučuju pobjednika. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se