Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne u potpunosti

Trump "otkazuje" Obaminu politiku prema Kubi, vraća ograničenja putovanja i trgovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump odlučio je uvesti stroža ograničenja za putovanja na Kubu i ograničiti poslovanje s kubanskom vojskom, kazavši da otkazuje "strašan i pogrešan dogovor" s Havanom svojeg prethodnika Baracka Obame.

Iznoseći novu politiku prema Kubi u govoru u Miamiju, Donald Trump je potpisao predsjednički ukaz o ukidanju dijelova Obaminog povijesnog otvaranja prema Kubi nakon diplomatskog proboja 2014.

Pročitajte i ovo Donald Trump Ne osjeća se krivim Novi poraz Donalda Trumpa: Odbijen zahtjev za poništenjem svjedočenja u suđenju zbog mita bivšoj pornoglumici Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Nije, međutim, posve prekinuo diplomatske odnose obnovljene 2015. nakon više od 50 godina neprijateljstava.

Ostavio je mnoge Obamine promjene, uključujući američko veleposlanstvo u Havani, iako pokušava pokazati da ispunjava svoje predizborno obećanje da će zauzeti stroži stav prema Kubi, posebno kad je riječ o poštivanju ljudskih prava.

"Nećemo više šutjeti na komunističku opresiju", rekao je. "Otkazujem posve jednostran dogovor s Kubom koji je sklopila bivša administracija i to odmah", rekao je.

Njegov pristup predviđa strožu provedbu dugogodišnje zabrane turističkih putovanja na Kubu i želi spriječiti da se američkim dolarima financira represivna kubanska vlada kojom dominira vojska.

Nova politika zabranjuje većinu poslovnih transakcija s kubanskim konglomeratom Armed Forces Business Enterprises Group, koji je aktivan u svim sektorima gospodarstva. Ali uz neke iznimke, uključujući zračna i pomorska putovanja, kazali su američki dužnosnici.

Trump je obećao da američke sankcije neće biti ukinute dok Kuba ne oslobodi sve političke zatvorenike i ne održi slobodne izbore. Kubanska vlada još nije komentirala.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene