Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Sjevernoj Koreji

Trump: "Vrijeme nas pritišće, trebamo djelovati brzo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak u Pekingu nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako je uvjeren da postoji rješenje za problem Sjeverne Koreje, ali da treba djelovati brzo.

"Naš jutrošnji susret bio je sjajan. Razgovarali smo o Sjevernoj Koreji i mislim, kao i vi, da postoji rješenje", rekao je američki predsjednik obraćajući se svom kineskom kolegi koji je stajao uz njega na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) SUMMIT G20 Veliki preokret u svjetskoj krizi koja je mogla utjecati i na Hrvatsku: "Zajednički interesi veći su od naših razlika"

"Vrijeme nas pritišće, trebamo djelovati brzo", također je rekao Trump te pozvao Kinu da se dodatno uključi.

Naglasio je kako Peking treba prekinuti financijske veze s Pjongjangom, a pozvao je i Rusiju da pomogne u rješavanju sjevernokorejskog pitanja.

Trump je ranije ovaj tjedan u govoru u južnokorejskom parlamentu pozvao Peking i Moskvu da "prekinu sve veze" s Pjongjangom, uključujući diplomatske.

"Onim nacijama koje ignoriraju ovu prijetnju... ova kriza leži na vašoj savjesti", rekao je.

Xi obećao veću otvorenost i transparentnost

Xi je obećao veću otvorenost i transparentnost prema stranim kompanijama, uključivo onima iz SAD-a. Kineska vrata prema svijetu samo će se dodatno otvarati, rekao je.

Trump i Xi objavili su kako je potpisana serija trgovinskih sporazuma u ukupnoj vrijednosti od 253,4 milijarde dolara, na veliko zadovoljstvo američkog predsjednika koji je uoči puta u Peking bio vrlo nezadovoljan neravnotežom trgovinske razmjene između dviju velikih sila.

Sada je naglasio kako za tu neravnotežu ne krivi Kinu nego svoje prethodnike te više puta pohvalio Xija nazivajući ga "posebnim čovjekom".

Trump već dugo optužuje Kinu da krade američka radna mjesta i poziva Peking da smanji trgovinski suficit sa SAD-om. Ako investicijski sporazumi potpisani u Pekingu omoguće smanjenje američkog trgovinskog deficita s Kinom, Trump bi to mogao predstaviti kao svoju političku pobjedu.

Posjetit će Vijetnam i Filipine

Serija potpisanih sporazuma tiče se različitih sektora među kojima energetike, automobilske industrije, poljoprivredno-prehrambene industrije te elektronike.

Ranije u četvrtak Xi je kazao da je imao "duboku razmjenu mišljenja" s Trumpom i da su postigli konsenzus o brojnim pitanjima od obostranog interesa. "Odnosi između Kine i SAD-a sada su na novom povijesnom početku", rekao je Xi.

Trump se osim sa Xijem sastao i s kineskim premijerom Li Keqiangom.

Američki predsjednik sa suprugom Melanijom počeo je trodnevni posjet Kini u srijedu posjetom pekinškom Zabranjenom gradu te je pogledao pekinšku operu.

Trump je na turneji po pet azijskih zemalja koju je započeo u nedjelju u Japanu, a posjetit će još Vijetnam i Filipine. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene