Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi korak k postizanju mira

Trump će podržati "samoodređenje" Palestinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Donald Trump će tijekom posjeta Bliskom istoku izraziti potporu "samoodređenju" Palestinaca, rekao je u petak njegov savjetnik, nagovješćujući da je Trump otvoren za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba s dvije države unatoč tomu što tu ideju do sada nije javno podržao.

Izjava savjetnika za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera dolazi samo devet dana nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas posjetio Bijelu kuću.

Pročitajte i ovo Donald Trump On poriče krivnju Počinje suđenje Donaldu Trumpu zbog novca koji je dao pornoglumici: Navodno joj za šutnju platio 130.000 dolara Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Trump je tijekom posjeta obećao da će težiti povijesnom mirovnom sporazumu, ali se nije otvoreno obvezao da će palestinska država biti konačni cilj, što je dugogodišnji temelj američke politike.

Govoreći o Trumpovu prvom putovanju u inozemstvo, McMaster je isto tako rekao kako će on iskoristiti posjet Saudijskoj Arabiji da potakne arapske i muslimanske partnere da "poduzmu smjele nove korake" i suprotstave se Iranu, Islamskoj državi, al Qaedi i vladi sirijskog predsjednika Bašara al-Asada "koja produžava kaos i nasilje".

Trumpovo putovanje, koje počinje krajem sljedećeg tjedna i uključuje posjete Izraelu i Rimu, namjerava "prenijeti poruku jedinstva", zbog čega će Trump posjetiti sveta mjesta kršćanstva, judaizma i islama, novinarima je rekao McMaster.

Trump u razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom planira "potvrditi nerazorivu vezu sa židovskom državom", a na susretu s Abbasom "izraziti svoju želju za dostojanstvom i samoodređenjem za Palestince", rekao je McMaster, odlikovani general kopnene vojske s velikim iskustvom na Bliskom istoku.

Očekuje se da će se Trump susresti s Abbasom, predsjednikom Palestinskih vlasti kojega podržava Zapad, u Betlehemu na Zapadnoj obali. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene