Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meksički zaljev

Oluja ipak neće biti prijetnja čišćenju nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 6.000 brodova koji sudjeluju u čišćenju trebali bi se povući pet dana prije dolaska oluje.

Operacije na čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zaljevu mogle bi biti prekinute na dva tjedna ako tropska oluja Alex zahvati pogođeno područje i dovede do prekida radova, izjavio je admiral američke Obalne straže Thad Allen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ljut i frustriran' Obama napao naftne kompanije zbog izlijevanja nafte Slika nije dostupna Dva dana za novo rješenje 'Zvono' se moralo dići zbog formiranja kristala

>> Meksički zaljev: Tropska oluja prijeti čišćenju nafte

Oluja je tijekom dana neznatno oslabjela nakon što je prešla preko Belizea te se nastavila kretati prema Yucatanu uz jaku kišu i snažan vjetar, ali neće predstavljati prijetnju naporima za čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, izvijestio je američki nacionalni centar za uragane.

Meteorolozi u nedjelju predviđaju kretanje Alexa prema južnome dijelu Meksičkoga zaljeva te prijelaz u kategoriju manjih uragana, koji bi krajem tjedna mogao pogoditi područje između grada Brownsvillea u Teksasu i ljetovališta Tuxpana de Rodriguez Cana u Meksiku. Time napori na saniranju naftne bušotine i čišćenju mrlje neće biti ugroženi.

Alex je prva ovosezonska tropska oluja. Prate je vjetrovi koji pušu brzinom od oko 65 km na sat, a središte joj se trenutačno nalazi 90 km jugozapadno od meksičkoga grada Chetumala.

U subotu je admiral američke Obalne straže Thad Allen izjavio da bi operacije na čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zaljevu mogle bi biti prekinute na dva tjedna ako Alex zahvati pogođeno područje i dovede do prekida radova.

Alex se formirala nad Karibima u subotu. 'Najveća noćna mora s olujom koja se približava jest mogućnost da naftu s morske površine odnese preko niskih, barijernih otoka u netaknute zaljeve i ušća', izjavio je demokratski senator iz Floride Bill Nelson za CNN.

'I tu će stvarno doći do ogromnih šteta, jer je jako teško počistiti te netaknute uvale', dodao je Nelson. Tropska oluja Alex kreće se smjerom zapad-sjeverozapad i za sada se ne predviđa da će izravno prijeći preko divovske naftne mrlje izazvane eksplozijom i potonućem platforme Deepwater Horizon korporacije BP, 20. travnja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene