Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno u Stockholmu

Trojica Amerikanaca dijele Nobelovu nagradu za ekonomiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za ekonomiju su trojica američkih znanstvenika koja su svojim istraživanjima poboljšala kvalitetu dugoročnih prognoza cijena imovine.

Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je američkim znanstvenicima Eugeneu Fami, Larsu Peteru Hansenu i Robertu Shilleru za istraživanje koje je poboljšalo kvalitetu dugoročnih prognoza cijena imovine, objavio je danas Odbor za dodjelu Nobelove nagrade u Stockholmu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Richard Thaler Nobelova nagrada za pionira bihevioralne ekonomije Slika nije dostupna Ovliver Hart i Bengt Holmstroem Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili stručnjaci s Harvarda i MIT-a

>> Nobelovu nagradu za mir dobio OPCW

'Nemoguće je predvidjeti kakva će biti cijena dionica i obveznica za nekoliko dana ili tjedana, ali moguće je predvidjeti njezin širi trend u duljem vremenskom razdoblju, primjerice u iduće tri do pet godina, utvrdili su i analizom potkrijepili ovogodišnji laureati', naglasio je Odbor Kraljevske akademije prilikom dodjele nagrade.

Novčani fond nagrade iznosi osam milijuna kruna (1,25 milijuna dolara).

Ponašanje cijena imovine ključno je za donošenje odluka o štednji, kupnji kuće i ekonomskoj politici država, podsjećaju članovi akademije.

'Greške pri određivanju cijena imovine mogu pridonijeti izbijanju financijskih kriza, a nedavna globalna recesija pokazuje da takve krize mogu naškoditi cijelom gospodarstvu', dodaje se u priopćenju povodom dodjele nagrade.

Nobelova nagrada za ekonomiju dodjeljuje se od 1968. godine i nije bila dio izvorne skupine nagrada koju je oporučno ustanovio Alfred Nobel 1895. godine, a obuhvaćala je područja mirotvornog djelovanja, fizike, kemije, medicine i književnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene