Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju 'gen za rak'

Tri sestre odlučile odstraniti maternicu i dojke kako ne bi doživjele majčinu sudbinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri sestre otkrile su svijetu da su se podvrgnule operacijama na kojima su im odstranjene maternice i dojke kako bi se spasile od nasljednog raka od kojeg je umrla njihova majka u dobi od samo 32 godine.

Luan Moreton (38), Kim Jones (33) i Jemma Dennis (30) podvrgle su se mastektomiji nakon što su saznale da sve tri nose gen zbog kojeg bi mogle teško oboljeti, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Slika nije dostupna Izoliran opasan gen Rođena beba oslobođena raka dojke

Nedavno su se Luan i Kim podvrgle i histerektomiji nakon što su im liječnici rekli da postoje 50-60 % šanse da obole od raka jajnika. Najmlađa sestra učinit će istu stvar.

'Oduvijek smo bile bliske, ali ove operaciju su nas još više zbližile', rekla je najstarija sestra Luan. Sve tri su jučer istupile u javnost kako bi potaknule žene diljem svijeta da se podvrgnu pretragama kako bi na vrijeme otkrile zloćudne bolesti.

'Ljudi moraju znati da postoje stvari koje možemo napraviti da bismo minimalizirali rizik. Naša mama je imala isti gen, ali nikada nije bila testirana na njega. Za nju je bilo prekasno, ali mi smo mogle poduzeti nešto po tom pitanju.'

Luan je sa 31 godinom dijagnosticiran rak dojke nakon što je napipala kvržicu dok se tuširala. Nakon toga je prošla kemoterapiju i radioterapiju koje su bile uspješne, no nakon toga joj je otkriven BRCA1 gen koji je glavni krivac za bolest koju je preboljela. To je značilo da postoje 50 % šanse da i njene sestre imaju isti gen zbog čega su se i Kim i Jemma testirale, a rezultat je bio pozitivan kod obje sestre. Zbog toga su se sve tri sestre odlučile za drastične mjere.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene